Medewerkers van Google in opstand tegen mogelijke toetreding tot de Chinese markt

Medewerkers van Google zijn donderdag in opstand gekomen tegen de mogelijk hernieuwde toetreding van de onderneming tot de Chinese markt. In een interne petitie hebben ze moederbedrijf Alphabet opgeroepen meer „openheid te betrachten” over het zogeheten project ‘Dragonfly’, meldt persbureau Reuters. Ze willen niet dat Google met een gekuiste versie van de eigen zoekmachine de Chinese censuur op bepaalde zoekresultaten legitimeert.

Wie toegang tot de Chinese markt wil verkrijgen moet toestemming vragen aan de overheid daar. Een van de eisen is dat bepaalde websites en zoektermen, die op de zwarte lijst staan, worden geblokkeerd.

Topman Sundar Pichai liet weten dat „het project zich nog in een vroeg stadium bevindt” maar dat „het past bij Googles globale missie om meer diensten aan te bieden in het drukst bevolkte land ter wereld”. Of het ook daadwerkelijk zo ver zal komen „is vooralsnog onduidelijk”, aldus de topman die daarmee bevestigt dat moederbedrijf Alphabet de mogelijkheden voor China verkent. Google was tussen 2006 en 2010 al met een aangepaste versie van de zoekmachine actief in China.

China heeft zijn markt de laatste jaren grotendeels afgesloten voor Amerikaanse bedrijven om Chinese concurrenten van websites als Facebook en Amazon ruimte te geven. Veel informatie die deze bedrijven over gebruikers vergaren, wordt door de overheid gebruikt voor een surveillancesysteem. Daarmee kan het gedrag van burgers worden gemonitord. Negatieve scores kunnen leiden tot het ontzeggen van toegang tot verschillende voorzieningen, zoals uitkeringen of leningen. (NRC)