Katholieke Kerk

Vaticaan: „schaamte en spijt” over misbruik Amerikaanse priesters

Het Vaticaan heeft geschokt gereageerd op de berichten over kindermisbruik door katholieke geestelijken in de VS. Deze week onthulden autoriteiten in Pennsylvania dat ruim 300 priesters zich de afgelopen zeventig jaar vergrepen aan duizenden minderjarigen. Volgens het Vaticaan zijn slechts twee woorden van toepassing: „Schaamte en spijt”. Woordvoerder Greg Burke noemde het schandaal donderdagavond „crimineel en moreel verwerpelijk”. De slachtoffers zijn beroofd van hun trots en geloof. De daders en degenen die het misbruik mogelijk hebben gemaakt, moeten ter verantwoording worden geroepen. Volgens Burke staat de paus aan de kant van de vele slachtoffers. De kerk zal naar hen luisteren „om deze tragische verschrikkingen, die het leven van onschuldigen hebben geruïneerd, uit te roeien”. (ANP)