India

Rouwen om oud-premier Vajpayee

Foto Harish Tyagi/EPA

Duizenden mensen begeleiden deze vrijdag de kist van de Indiase oud-premier Atal Bihari Vajpayee op weg naar zijn crematie aan de oevers van de Yamuna, de grootste zijrivier van de Ganges. Vajpayee, die donderdag overleed, werd 93 jaar. Hij was mede-oprichter van de hindoenationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP), de huidige regeringspartij. Hij zal de geschiedenis ingaan als de premier die kort na zijn aantreden in 1998 een reeks ondergrondse proeven met kernwapens liet uitvoeren. Hij vond het atoomwapen onmisbaar voor de Indiase veiligheid. Vlak voor zijn aftreden als premier in 2004 begon hij, zonder succes, officieel een vredesproces tussen New Delhi en Islamabad. Na zijn dood kondigde de regering zeven dagen van nationale rouw af.