Dodental zware overstromingen Kerala loopt op tot 324

Ook zijn meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen voor de zwaarste overstromingen in een eeuw tijd. Extra helikopters moeten geïsoleerde slachtoffers redden.

Vrijwilligers en reddingswerkers evacueren de getroffenen in boten nabij de kuststad Kozhikode in Kerala.
Vrijwilligers en reddingswerkers evacueren de getroffenen in boten nabij de kuststad Kozhikode in Kerala. Foto AFP

Bij de overstromingen in de Indiase deelstaat Kerala zijn tot dusver 324 dodelijke slachtoffers gevallen, deels door aardverschuivingen. Dat meldt persbureau AFP vrijdag op gezag van de regionale autoriteiten. Eerder op de dag werd nog een dodental van 164 gemeld.

Ook is een mensenmassa van ongeveer 223.000 inwoners op de vlucht geslagen voor de zwaarste overstromingen in bijna honderd jaar tijd, meldt persbureau Reuters. Donderdag werd duidelijk dat de natuurramp zeker 106 levens had geëist.

De Indiase regering heeft ruim 1.500 opvangkampen opgezet voor mensen uit het rampgebied. De marine en het leger zijn de afgelopen dagen bezig met reddingsacties met helikopters en boten. De Indiase premier Narendra Modi brengt later op vrijdag een bezoek aan de zuidwestelijke deelstaat.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Had a telephone conversation with Kerala CM Shri Pinarayi Vijayan just now. We discussed the flood situation across the state and reviewed rescue operations. Later this evening, I will be heading to Kerala to take stock of the unfortunate situation due to flooding. @CMOKerala

“Ik heb vanmorgen met de minister van Defensie gesproken en om meer helikopters gevraagd”, zei regeringsleider Pinarayi Vijayan vrijdagochtend op een persconferentie in Kerala’s hoofdstad Trivandrum. “In sommige gebieden is luchttransport de enige optie. Duizenden mensen zijn nog steeds geïsoleerd.”

Reisadvies Kerala: blijf weg

De onder toeristen populaire regio Kerala kampt jaarlijks met hevige regenval in het regenseizoen, dat op zijn hoogtepunt is van juni tot augustus. De regen die dit jaar valt is extreem en zorgt voor overstromingen die het land bijna een eeuw niet heeft ervaren. Komend weekend valt er naar verwachting meer regen in India. Ook in de noordelijke deelstaat Assam kwamen hierdoor tientallen mensen om het leven deze zomer.

De Indiase autoriteiten vragen toeristen om niet naar Kerala te komen. Ook is het trein- en vliegverkeer stilgelegd in de deelstaat. De internationale luchthaven in Kochi, de op een na grootste stad in Kerala, is tot zeker zaterdag gesloten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt overigens bij het reisadvies voor India nog altijd geen melding van de noodsituatie.

Kerala ligt in het zuidwesten van India.