Clasie symboliseert crisis waarin Feyenoord verkeert

Voorronde Europa League Na AZ zijn ook Feyenoord en Vitesse uitgeschakeld in de Europa League. Beide konden de nederlaag in het eerste duel niet repareren.

Jens Toornstra slalomt langs verdedigers van Trencin. Zoals vaak: tevergeefs.
Jens Toornstra slalomt langs verdedigers van Trencin. Zoals vaak: tevergeefs. Foto ANP/Pro Shots

Feyenoord en Vitesse zijn donderdag kansloos uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League. Vitesse verloor na de 1-0 thuisnederlaag opnieuw met 1-0 van FC Basel en een hartstochtelijk Feyenoord kon de 4-0 nederlaag bij AS Trencin in de Kuip niet wegpoetsen. De emotionele krijgsdans eindigde in een ontoereikend 1-1 gelijkspel.

In Rotterdam waren alle voorwaarden aanwezig voor een spectaculaire inhaalrace van Feyenoord, maar de thuisclub verdronk in een overdaad aan wilskracht en vooral gebrek aan efficiency in de afwerking. Een zege zou verdiend zijn geweest, al moet gezegd dat Trencin, met een Nederlandse enclave, manmoedig verweer bood.

Er mankeerde veel aan Feyenoord, maar wat vooral opvalt is de matige vorm waarin Jordy Clasie steekt. Hij is nog niet de motor die zijn voorganger Karim El Ahmadi wel was. Deels vanwege andere kwaliteiten, maar vooral omdat Clasie ronduit slecht speelt.

El Ahmadi is een loper die grote delen van het veld bestrijkt en voortdurend druk op de tegenstander uitoefent. Clasie is vooral een ontregelaar die meer tactisch vernuft meebrengt. Althans, in goeden doen. En daar zit ’m de kneep: die is ver te zoeken. Zeker vorige week tegen AS Trencin en afgelopen zondag tegen De Graafschap, wedstrijden waarin Clasie meer doolde dan dirigeerde.

De ‘verloren zoon’ is ver verwijderd van het niveau waarin hij Feyenoord drie jaar geleden verliet. De middenvelder is vooralsnog een schim van de stuwende kracht van weleer, de speler die zeventien keer in het Nederlandse elftal speelde en in 2014 met Oranje op het WK in Brazilië uitblonk in de strijd om de derde plaats.

Wat is er in de tussentijd gebeurd? Waar is zijn terugval aan te wijten? Na een aanvankelijk goed begin bij Southampton, waar Clasie regelmatig aan spelen toekwam – hij speelde 50 wedstrijden in de Premier League – trad het verval in. Clasie kwam mede als gevolg van blessures steeds minder aan spelen toe en raakte op een zijspoor.

Zijn verhuur aan de Belgische topclub Club Brugge bracht Clasie vorig seizoen niet terug op zijn oude niveau. De herkansing bij Feyenoord, dat hem van Southampton huurt, doet Clasie mentaal goed, maar de gelukzaligheid in het hoofd vertaalt zich nog niet naar zijn voeten. In figuurlijke zin staat Clasie nog wankel op zijn benen en hij heeft meer ruzie met de bal dan hem lief is.

Clasie gaf ook de inleiding tot de kansloze positie waarin Feyenoord al na acht minuten werd gemanoeuvreerd. Nadat Botteghin in de zevende minuut Feyenoord koppend op een hoopgevende voorsprong had gezet, leidde een minuut later een foutieve pass van Clasie tot de gelijkmaker van spits Mance. Achteraf bleek dat foutje het begin van Feyenoords einde. (NRC)