Aantal vermisten Genua bijgesteld naar vijf

De Italiaanse regering start het proces om de vergunning van de verantwoordelijke wegbeheerder in te trekken.

Brandweerlieden aan het werk op de plek waar de Morandibrug instortte.
Brandweerlieden aan het werk op de plek waar de Morandibrug instortte. Foto Luca Zennaro/EPA

Het aantal mensen dat nog vermist wordt in Genua nadat daar dinsdagochtend een brug instortte, is bijgesteld naar vijf. Dat meldt het nationale veiligheidsorgaan Protezione Civile volgens persbureau Reuters. Eerder zochten reddingswerkers nog naar tussen de tien en de twintig mensen.

Waardoor het aantal vermisten geslonken is, is niet duidelijk. Er zijn in ieder geval geen nieuwe slachtoffers gevonden. Het dodental van de brugramp staat nog steeds op 38. Brandweerlieden ter plaatse kunnen de daling van het aantal slachtoffers niet bevestigen.

Meer dan driehonderd brandweerlieden zoeken in het puin nog naar overlevenden, maar experts zeggen dat de kans op succes inmiddels erg klein is. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini noemde het eerder deze week “onvermijdelijk” dat het aantal slachtoffers nog toeneemt.

Lees ook de reportage van Martin Kuiper over de ‘spookflats’ onder de brug die er niet meer is.

Vergunning intrekken

Vrijdagavond heeft de Italiaanse overheid de eerste formele stappen gezet voor het intrekken van de vergunning van Autostrade per L’Italia, de verantwoordelijke wegbeheerder, schrijft premier Conte in een verklaring.

Volgens de regering ligt de schuld voor de ramp bij Autostrade. Het bedrijf had moeten zorgen voor het onderhoud van de snelweg, stelt de regering. Autostrade heeft vijftien dagen om te reageren op de brief.

Premier Conte kondigt in het schrijven meer maatregelen aan: hij wil de inspectiediensten versterken en “een centrale database” aanleggen met daarin informatie over de status van het onderhoud aan alle grote infrastructuren in het land. In de toekomst moeten in de vergunningen ook afspraken gemaakt worden over het herinvesteren van winst en worden strengere onderhoudsverplichtingen afgedwongen.

Speurhonden

Toen dinsdagochtend de Morandibrug in Genua het begaf, vielen tientallen auto’s samen met zo’n tweehonderd meter wegdek bijna vijftig meter naar beneden. De brandweer gebruikt nu speurhonden en zware machines om bij die auto’s te komen, maar dat is vooralsnog niet in alle gevallen gelukt.

Reddingswerkers hopen dat de grotere brokstukken van de brug ruimtes hebben gecreëerd waaronder mensen levend vastzitten. “We proberen punten te vinden waar we deze ongelooflijk zware platen kunnen doorbreken, waarna de bouwmachines naar binnen gaan om een doorgang te creëren voor de honden”, legde brandweerman Stefano Zanut ter plaatse de werkwijze uit aan Reuters.

Eventueel nieuwgevonden stoffelijke overschotten worden samen met de 38 huidige slachtoffers aanstaande zaterdag te ruste gelegd tijdens een staatsbegrafenis. De Italiaanse regering heeft dan een dag van nationale rouw afgekondigd.