Zuiver lichaam

Deze zomer verkent weer verboden liefdes. Deel 4: de Bengaalse bruidegom.
Illustratie Anne van Wieren

‘Hé liefje, nou dat was weer eens een veel te korte date”, verzucht N. (25) terwijl hij me uitbundig groet. We staan in de entree van Pathé De Munt en worden nogal bekeken. N. is zelfs naar Amsterdamse begrippen een verschijning. Met zijn korte pofbroek, vrouwelijk shirtje, gouden ketting-oorbel in zijn rechteroor, baardje en kunstig bewerkte Bengaalse sieraden om zijn hals trotseert N. alle gendernormen en omarmt hij trots zijn culturele achtergrond.

„Ik ben zo blij dat we naar de film gaan, ik kan wel wat afleiding gebruiken”, zegt hij, duidelijk vrolijker dan hij zich voelt. „We gaan toch wel naar een romcom? Ik heb het even nodig om weer in de liefde te geloven.”

„Wat ging er mis”, vraag ik terwijl we op de roltrap staan.

The same old story, ik ben niet neukbaar dus iedere man haakt af.”

„Wat bedoel je”, vraag ik terwijl ik hem verbaasd opneem. Met zijn gebruinde huid, verzorgde uiterlijk en knappe gezicht kan ik mij niet voorstellen dat geen man met hem het bed wil delen.

„O, interesse genoeg”, vervolgt N. snel. „Tot ik vertel dat ik maagd ben en dat ook van plan ben te blijven. Die maagdelijkheid vinden veel mannen juist geil. Het idee de eerste te zijn is echt een ding. Maar ik wil mijn lichaam bewaren voor mijn echtgenoot. Dat vertel ik dus ook in mijn dates. Dan haken mannen af. Niemand wil nog wachten. Ze willen me nu. De gay scene draait zo om seks. Het is makkelijk. Apps te over. Voor mij duizend anderen die wat graag voorover gebukt gaan staan. Maar ik heb mijn lichaam niet al die tijd bewaard om het nu alsnog aan de eerste beste man te geven.”

Ik bestel popcorn. „Zoet graag”, zegt N. snel terwijl ik voor zout ga. „En doe maar een cola. Je weet het: ik drink geen alcohol.”

„Waarom hecht je er zoveel waarde aan om maagd te blijven”, vraag ik, terwijl we in een lege zaal wachten tot de film begint.

„Ik ben moslim. Ik ervaar geen strijd in mijn geloof en geaardheid. Ik geloof dat God mij zo geschapen heeft. Maar de regels en voorschriften die God aan hetero’s opgedragen heeft, gelden daarmee ook voor mij. Ze hebben geen betrekking op man en vrouw, maar op zuivere liefde. Daarbij vind ik het een prachtig idee om mijn lichaam tijdens de huwelijksnacht als geschenk aan mijn man te geven. Dat ik echt van hem ben en hij van mij.”

„En wat als je toekomstige echtgenoot het al wel met anderen heeft gedaan?”

„Ik heb me allang bij die gedachte neergelegd. Het is heel moeilijk, zo niet onmogelijk, een homoseksuele man te vinden die out and proud is maar tegelijk wel maagd is. Daarbij…” hij kijkt haastig om zich heen in een nog steeds vrij lege bioscoopzaal en mompelt haastig: „Een beetje ervaring is ook wel fijn.” Hij knipoogt ondeugend. Terwijl we onze blik op het grote scherm richten vraag ik me af wat maagdelijkheid eigenlijk nog betekent.

Mounir Samuel schreef onder meer over verboden liefde in zijn nieuwste boek God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims. De naam van N. is om privacyredenen geanonimiseerd.