Veel tieners gedood bij aanslag Kabul

Geweld in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een sh’itisch onderwijscentrum in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag ten minste 48 mensen om het leven gekomen, onder wie veel tieners. Niemand heeft zich nog verantwoordelijk gesteld voor de aanslag maar analisten vermoeden dat Islamitische Staat, dat de laatste tijd vaker aanslagen pleegt op shi’itische doelen in Afghanistan, erachter zit.

De aanslag kwam op het moment dat de Talibaan zich net, na vijf dagen van hevige gevechten waarbij honderden doden vielen en aanzienlijke verwoestingen werden aangericht, hadden teruggetrokken uit de oostelijke stad Ghazni. Het regeringsleger behoudt daardoor de controle over deze strategische stad.

Ook in de noordelijke provincie Baghlan waren er deze week gevechten, waarbij zo'n 35 regeringssoldaten om het leven kwamen.

De gewelddadigheden van de laatste dagen onderstrepen hoe fragiel het gezag van de regering van president Ashraf Ghani is. In oktober zouden er parlementsverkiezingen moeten plaatsvinden maar de vraag is of die doorgaan en zo ja, hoe geloofwaardig die zijn.

De Talibaan kondigden intussen woensdag aan dat ze medewerkers van het Rode Kruis geen veiligheidsgarantie meer geven omdat het Rode Kruis volgens hen onvoldoende doet voor gevangen Talibaan-strijders die in hongerstaking zijn gegaan in de Pul-i-Charki-gevangenis in Kabul.

Een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zei dat de organisatie zo’n hongerstaking noch aanmoedigt, noch afkeurt. Wel verleent het ICRC medische hulp indien nodig.