Nijmeegs gezin uit huis gehaald na aanhoudende bedreigingen

De vader van het gezin zou een voormalige handelaar zijn in onder criminelen populaire versleutelde telefoons die werden gekraakt door justitie.

De vader des huizes zou versleutelde Blackberry's verkocht hebben aan criminelen die later toch werden gekraakt.
De vader des huizes zou versleutelde Blackberry's verkocht hebben aan criminelen die later toch werden gekraakt. Foto Erik S. Lesser/EPA

De burgemeester van Nijmegen heeft een gezin voor onbepaalde tijd uit huis gezet uit zorgen over een aanval uit het criminele milieu. Het gaat om Danny M., een leverancier van versleutelde telefoons die veel gebruikt werden in de onderwereld. De versleuteling werd twee jaar geleden door de autoriteiten gekraakt, waardoor de telefoons een belangrijke informatiebron werden voor justitie. De advocaat van M., Inez Weski, wil van de burgemeester weten wat de directe aanleiding is voor de sluiting van de woning.

Volgens burgemeester Hubert Bruls is de situatie niet alleen voor het gezin, maar ook voor de buurt te gevaarlijk geworden. De straat waarin het gezin woonde in de Hegdambroek was al meerdere keren doelwit van aanvallen. Begin 2016 werden bij het huis al eens twee auto’s in brand gestoken. Twee maanden later werd een woning beschoten. De politie vermoedt dat de schutter het gemunt had op het huis van M., maar zich vergist heeft. Voor de bewoners van het huis met kogelinslagen tot in de badkamer was het aanleiding om een verhuizing te overwegen.

Gezin opgewacht

Als aanleiding om het gezin nu weg te halen uit de buurt noemt de burgemeester een incident van drie weken geleden. De politie kreeg een tip over een verdachte auto bij het huis. De auto werd later “elders in het land” gecontroleerd, waarna meerdere verdachten werden aangehouden. In de auto lag volgens de gemeente een automatisch wapen met munitie. De auto zelf bleek gestolen en was voorzien van een vals kenteken.

Het gezin zou woensdag door de politie zijn opgewacht bij terugkeer van vakantie. Dat gebeurde volgens het persbericht van de gemeente ook op basis van “zeer recente en ernstige informatie van openbaar ministerie en politie”. Volgens Weski is niet met M. gedeeld om wat voor informatie het gaat. “De burgemeester heeft een zorgplicht: hij moet iemand die in gevaar is daarover informeren en beschermen. Dat is niet gebeurd”, zegt zij tegen ANP. Zij stelt dat het gezin “met immens machtsvertoon [is] weggezet als een gevaarlijk persoon”, en zelf op zoek gegaan is naar onderdak.

Ontsleuteld

De onderneming van M. verkocht Blackberry’s die versleuteld waren met PGP, of pretty good privacy. Met die technologie kan onder meer telefoonverkeer versleuteld worden. De Blackberry’s werden om die reden ook gebruikt door criminelen, die zich daardoor veilig waanden. In 2016 kreeg justitie echter toegang tot de Canadese servers van dat bedrijf, Ennetcom. De informatie bleek van groot belang in meerdere bekende justitieonderzoeken, van Noffel tot de Urker smokkelkotters.

Lees Hoe de cokemaffia infiltreerde in vissersdorp Urk

Bekijk ook onze video over hoe de politie aan die PGP-berichten is gekomen: