Canadees Ben Smith wordt nieuwe baas Air France-KLM

Hij vervangt Jean-Marc Janaillac, die moest opstappen na pilotenstakingen die het luchtvaartconcern honderden miljoenen euro’s kostten.

Ben Smith
Ben Smith Foto via EPA

Ben Smith wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Dat maakte het luchtvaartconcern donderdag bekend in een statement. Smith moet Air France gaan “revitaliseren”.

De naam van Smith zong al langer rond. De Canadees Smith gaat uiterlijk 30 september beginnen en zal onder andere gaan proberen tot een compromis te komen met de piloten van Air France. Zij staakten eerder dit jaar verscheidene keren om tot een hoger salaris te komen. Dit kostte het bedrijf honderden miljoenen euro’s.

Twitter avatar AirFranceKLM Air France-KLM Board of Directors appoints Benjamin Smith as @AirFranceKLM CEO https://t.co/zEEJRKRxvI Le Conseil d’administration nomme Benjamin Smith Directeur général d’#AirFranceKLM https://t.co/UFVCgS2H5i https://t.co/6KmNUOYgGL

Het conflict zorgde ervoor dat Smiths voorganger, de Fransman Jean-Marc Janaillac, in mei opstapte. In afwachting van de benoeming hielden de piloten tijdelijk geen stakingen, maar Franse vakbonden zouden ook andere wijzigingen hebben geëist in de top van Air France-KLM.

Lees ook: Crisis Air France-KLM verscherpt na vertrek van topman Janaillac

Vakbonden tegen ‘buitenlandse leider’

Ben Smith werkte vanaf 2002 bij Air Canada, waar hij operationeel directeur was en de eindverantwoordelijkheid droeg voor de marktstrategie. Na het vertrek van Janaillac werd op verzoek van de Franse vakbonden naar een Franse opvolger gezocht, en ook donderdag spraken verschillende bonden zich nog ferm uit tegen de nominatie van “een buitenlandse leider”, meldt het Franse persbureau AFP. Maar grootaandeelhouders Delta Airlines en China Eastern drongen erop aan dat ervaring in de luchtvaartindustrie als belangrijkste criterium werd aangehouden, niet nationaliteit. Zo viel de keuze uiteindelijk op de ervaren Smith.

De Canadees zegt in het donderdag gepubliceerde statement dat hij “overtuigd is van de potentie van het concern om een van de marktleiders van de wereld te worden.”