Britse koninklijke collectie

Drie Avondmaal-studies van Da Vinci naar Teylers Museum

Drie studies van Leonardo da Vinci voor zijn Laatste Avondmaal komen naar Haarlem. Ze worden door koningin Elizabeth II uitgeleend aan Teylers Museum. Het gaat om oefeningen voor Simon, Philippus en Judas op de wereldberoemde muurschildering in Milaan. Ze maken deel uit van een groep tekeningen van Da Vinci die het Nederlandse museum uit The Royal Collection mag lenen.

Teylers wijdt vanaf 5 oktober drie maanden lang een expositie aan Da Vinci (1452-1519). Ook twee tekeningen die mogelijk studies waren voor de Petrusfiguur op het Laatste Avondmaal, afkomstig uit andere verzamelingen, komen naar Haarlem. Er zullen in totaal 32 Da Vinci-tekeningen uit tien verschillende landen te zien zijn. Er komt ook een kopie van het schilderij Laatste Avondmaal te hangen. (ANP)