Brieven

Brieven

waterschapsbelasting

Wat een dure kantoren

„Als het extreme weer aanhoudt, gaan onze kosten omhoog en dus ook de belasting”, zei Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, maandag in NRC. Voordat de waterschappen die kosten doorberekenen, zouden zij eerst naar hun uitgaven moeten kijken. In Noord-Holland staat nota bene bij elk gemaal, hoe klein ook, een dure mast met vlag, alsof het een bezienswaardigheid is. Onzinnige verspilling. Zeker een hobby van een dijkgraaf? Vele waterschappen zetelen bovendien in dure, futuristische gebouwen. Laat ze daarom eerst zelf de tering naar de nering zetten en zich beperken tot kerntaken. Het kan allemaal veel soberder en goedkoper.

Rijkman Groenink

Vergeten en vergeven?

Zo’n groot artikel (Ooit topman bij ABN, nu hobbyboer in Italië, 09/08) over hoe het Rijkman Groenink is vergaan na zijn vertrek bij het ‘failliete’ ABN Amro trof mij pijnlijk. Hij was de voorman van praktijken binnen de bank die hebben bijgedragen aan de crisis die toen ontstond. De staat heeft een enorm bedrag moeten investeren om deze bank niet echt failliet te laten gaan. Gemeenschapsgeld, waardoor er op andere vlakken meer bezuinigd moest worden. Daar hebben kwetsbare mensen onder geleden. Veel mensen zijn hun baan of zelfs huis kwijtgeraakt in de crisis. Rijkman Groenink, daarentegen, is er zeer goed uit gekomen en wat mij betreft volledig onterecht. Een man die op slinkse manieren veel geld heeft vergaard, zonder enig gevoel voor maatschappelijke waarden. Dit soort mensen verdient niet zo’n podium in de krant, maar moet kritisch worden bevraagd. Mocht hij diep door het stof gaan en zijn geld teruggeven aan degenen die het toekomt, dan zou ik het wel gepast vinden. NRC doet of het vergeten en vergeven is. Dat is niet het geval.

Alleen op vakantie

Niet zo traditioneel, NRC

Wat is het jammer dat de artikelen over de vrouw die met zichzelf trouwde (Trouwen, maar dan zonder partner, 20/07) en de alleenstaande moeder die jarenlang met haar twee dochters naar de camping in Frankrijk reed (Nooit zie je jezelf als alleenstaande ouder, tot het vakantie is, 09/08), moeten eindigen met de conclusie dat het ‘toch leuk’ is dat ze inmiddels weer een partner hebben. Een irrelevant detail dat de beschreven levensstijlen wegzet als tussenfase, tot men uiteindelijk (weer) de superieure status van een relatie met één ander (bij voorkeur van het andere geslacht) bereikt heeft. Zit de redactie dan zo vastgebakken in het traditionele relatiedenken?

belediging Erdogan

De president is te laat

Het Nederlandse OM vervolgt een Nederlandse burger voor het in 2016 beledigen van de Turkse president Erdogan. De zaak is door het OM flink opgetuigd: er komt eerst een regiezitting en daarna een inhoudelijke behandeling. Het OM doet er goed aan de dagvaarding onmiddellijk in te trekken. Onze wet eist dat het beledigde staatshoofd ten tijde van de belediging in functie in Nederland verbleef. Erdogan is hier sinds 2013 niet meer officieel geweest. Voor een kansrijke zaak wegens „gewone” belediging van een regeringshoofd had Erdogan binnen drie maanden een klacht moeten indienen bij de Nederlandse officier van justitie.


Advocaat