Aretha’s onsterfelijke stem: als een vuist, als een vlinder

Eerbetoon Aretha Franklin kon je gevoelens laten voelen waarvan je niet wist dat je ze had.

Aretha Franklin bij een optreden tijdens een gala van de Elton John Aids Foundation in New York in 2017.
Aretha Franklin bij een optreden tijdens een gala van de Elton John Aids Foundation in New York in 2017. Foto Andy Kropa / AP

Ze haalt adem en daar is hij: de stem als een vuist, als een vlinder, een briesje.

Een stem die hardloopt, die dribbelt, springt en zachtjes landt.

Een stem die omhelst en koestert.

Voor Aretha is een band eigenlijk niet nodig. In haar stem woont een drummer, een trompet, een orgel. Eventueel met extra accenten van enkele achtergrondzangeressen, lanceert de stem zelf alle melodie en ritme.

Het is een stem die pijn elegant kan laten klinken. Een stem die gul haar gevoelens deelt – gevoelens die uitvliegen, hun doel zoeken en naadloos inhaken op die van de luisteraar.

Gevoelens waarvan je niet wist dat je ze had, Aretha nodigt uit om met haar mee te voelen. Wij glooien soepel langs haar elegante dosering, weinig-veel-minder-meer.

Lees ook de necrologie: Aretha Franklin: voor altijd de absolute koningin van de soul

Haar stem controleert ook. Elke letter wordt geplaatst op exact zijn eigen plaats. Een glimpje schorheid, even schallen, terugnemen, een droevige zweem, en weer toeslaan uit onverwachte hoek.

Aretha’s stem danst door de muziek.

Haar versie van ‘Respect’ groeide uit tot het volkslied van de Burgerrechtenbeweging. Waarom? Omdat ieder woord gezongen wordt op een geserreerde toon. Niet boos of ruw. Aretha geeft evenveel respect als ze vraagt.

Aretha Franklin maakte vier onsterfelijke liedjes: ‘I Say A Little Prayer’, ‘Respect’, ‘Think’ en ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’. Maar haar stem reikt verder dan vier liedjes. Het is een stem die meereist, een stem die iets heeft wakker gemaakt dat nooit meer afsterft.

Een stem die blijft.

Hester Carvalho stelde een playlist samen met zeven favoriete nummers van Aretha Franklin.