Vergiet op pasfoto

Raad van State: pastafarisme is geen godsdienst

Het ‘pastafarisme’ is geen godsdienst. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een vrouw uit Nijmegen. Zij wilde twee jaar geleden een identiteitskaart en rijbewijs aanvragen met een pasfoto waarop ze een vergiet draagt. Dat werd haar geweigerd. Volgens de vrouw is een vergiet een heilig symbool binnen het pastafarisme, een uit protest opgerichte satirische religie. De Raad van State vindt dat bij het pastafarisme, ook wel bekend als de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, het satirische element zodanig overheerst dat deze stroming niet voldoet aan de criteria van „overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang” van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een vergiet dragen op een pasfoto voor een identiteitsbewijs mag daarom niet. (NRC)