Uitzondering

Defensie vergoedde bijna 3 ton aan kosten advocaat Marco Kroon

Het ministerie van Defensie heeft voor bijna 300.000 euro aan juridische kosten bij twee rechtszaken betaald voor majoor Marco Kroon. Dat bevestigt Defensie na berichtgeving van De Telegraaf, die een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur. De betaling is ongebruikelijk omdat Defensie militairen doorgaans ondersteunt tot maximaal 25.000 euro en alleen voor juridische bijstand bij de uitoefening van hun werk. Dat was bij de eerste zaak niet het geval, omdat Kroon privé werd beschuldigd van verboden drugs- en wapenbezit. Voor Kroon is een uitzondering gemaakt omdat hij drager is van de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Dit jaar kreeg Kroon bijstand voor de zaak rond een geheime militaire operatie, waarbij hij naar eigen zeggen een van zijn gijzelnemers heeft gedood. (NRC)