Tientallen doden bij nieuw geweld Afghanistan

Talibaanstrijders vielen een legerbasis en een contolepost aan. Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul kwamen zeker 48 mensen om het leven.

Vernielde voertuigen in de stad Ghazni.
Vernielde voertuigen in de stad Ghazni. Foto Ariana News

Bij aanslagen op een militair doel en een politiepost in Afghanistan zijn woensdag meer dan negentig doden gevallen. Op woensdag kwamen ook 48 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag op een onderwijscentrum in een shi’itisch buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Volgens de Afghaanse overheid vielen er 67 gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist, meldt persbureau Reuters.

Eerder op de dag vielen de Talibaan een militaire basis in de noordelijke provincie Baghlan aan. Daarbij kwamen volgens persbureau Reuters zeker 44 militairen en politieagenten om het leven. Een Talibaanwoordvoerder eiste de aanslag via Twitter op.

Twitter avatar ZabihullaM4 Zabihulla-M #AlKhandaq
#Latest: Another base & CP overrun in Markazi Baghlan district #Baghlan, 31 gunmen including commander Amanullah killed, 2 APCs/2 pickup trucks/Dshk/sizable amount weapons seized.

Op dinsdag kwam het tot een vuurgevecht tussen Talibaanstrijders en agenten bij een controlepost langs de snelweg tussen de steden Kabul en Kandahar. Twee agenten raakten volgens de Afghaanse zender Tolonews gewond, terwijl ook zeker zeven Talibaanstrijders om het leven kwamen.

De strijd om Ghazni laat zien dat de Talibaan nog lang niet verslagen is.

Ghazni

Niet ver van dat controlepunt vielen de Talibaan vrijdagnacht de stad Ghazni aan. Maandag stond de teller van het aantal doden die bij dat geweld vielen al op driehonderd. Dinsdagavond trokken de Talibaan zich terug uit de stad.