Terreurverdachte Londen geen bekende veiligheidsdiensten

De verdachte is een 29-jarige Britse man met een Soedanese achtergrond. De man wordt ook poging tot moord ten laste gelegd.

De auto waarmee de 29-jarige verdachte op voetgangers en een fietser inreed, wordt onderzocht.
De auto waarmee de 29-jarige verdachte op voetgangers en een fietser inreed, wordt onderzocht. Foto: Henry Nicholls/Reuters

De man die dinsdag werd opgepakt op verdenking van het plegen van een terroristische aanrijding bij het Britse parlementsgebouw in Londen, is geen bekende van de veiligheidsdiensten. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een verklaring van de politie. Volgens de BBC was de man wel bekend bij de regionale politie.

De man wordt inmiddels ook verdacht van poging tot moord. De verdachte is een 29-jarige Britse man met een Soedanese achtergrond. Zijn motief is nog niet bekend. “De prioriteit van het onderzoeksteam blijft het achterhalen van het motief,” aldus de politie.

Huiszoekingen

De verdachte reed dinsdagmorgen met een auto in op drie voetgangers en fietsers. Hij kwam tot stilstand omdat hij tegen een veiligheidsbarrière reed en werd onmiddellijk opgepakt. De politie gaat er vanuit dat de man doelbewust handelde en beschouwt de aanrijding als een terroristisch incident. De slachtoffers zijn inmiddels al uit het ziekenhuis ontslagen.

De politie heeft een huiszoeking gedaan in het appartement van de verdachte in Birmingham. Ook op twee andere adressen deed de politie huiszoekingen. Volgens de autoriteiten is de auto waarmee de verdachte dinsdag op de voetgangers inreed maandagavond van Birmingham naar Londen gereden. De auto reed al ruim 1,5 uur rond in de buurt van het parlementsgebouw voor de aanrijding.

De autoriteiten overwegen om van het gebied bij het Britse parlementsgebouw een voetgangersgebied te maken in de hoop dit soort incidenten te voorkomen. Vorig jaar kwamen bij een aanslag bij het parlementsgebouw vijf mensen om het leven.