Rechters eisen vrijlating Turkse ex-voorzitter Amnesty

Taner Kilic zat al een jaar vast, de formele verdenking tegen hem was betrokkenheid bij terrorisme.

Demonstranten met maskers van het gezicht van Kilic tijdens een demonstratie van Amnesty tegen zijn arrestatie.
Demonstranten met maskers van het gezicht van Kilic tijdens een demonstratie van Amnesty tegen zijn arrestatie. Foto Markus Heine/EPA

Rechters in Istanbul hebben bepaald dat de oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije alsnog vrij moet komen. Dat laat de mensenrechtenorganisatie woensdag weten. Taner Kilic zat al een jaar vast.

Kilic werd beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte Turkse coup in juli 2016. De formele verdenking tegen hem was lidmaatschap van een terroristische organisatie. De secretaris-generaal van Amnesty International Kumi Naidoo zegt woensdag in een verklaring heel blij te zijn met het nieuws:

“Het heeft ons meer dan een jaar actievoeren gekost, maar het lijkt er nu echt op dat Taner vrijkomt. Hoewel we heel blij zijn met deze beslissing, zullen we het nieuws pas vieren als hij veilig thuis is bij zijn vrouw en dochters”.

Naidoo doelt daarmee op de uitspraak van de rechtbank in Istanbul, die in februari dit jaar ook al bepaalde dat Kilic op vrije voeten moest komen. Justitie ging toen tegen dat vonnis in beroep en won.

Twitter avatar amnesty AmnestyInternational 📢Breaking📢 We have just received news that a court in Istanbul has decided to release the Honorary Chair of Amnesty International #Turkey, Taner Kilic after more than 14 months behind bars. Updates will follow. https://t.co/rwIkuL9Hva

Banden met Gülen

Volgens de openbaar aanklager maakte Kilic rond de periode van de coup gebruik van de versleutelde berichtendienst ByLock, die ook werd gebruikt door aanhangers van de geestelijk leider Fethullah Gülen. De regering van Erdogan houdt Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten verkeert, verantwoordelijk voor de couppoging. Amnesty heeft altijd ontkend dat Kilic de app gebruikte.

Een maand nadat Kilic in 2017 werd opgepakt, werd ook de directeur van Amnesty in Turkije Idil Eser gearresteerd, samen met nog eens zeven mensenrechtenactivisten. Ook hun werd “lidmaatschap van een terroristische organisatie” verweten. Eser werd een half jaar geleden vrijgelaten.

Amnesty Nederland voorzichtig positief

Een woordvoerder van Amnesty Nederland is tegenover NRC voorzichtig positief over het lot van Kilic: “Als het klopt dat Kilic vrijkomt, is dat ontzettend goed nieuws. Maar we houden een slag om de arm omdat hij in januari ook al werd vrijgesproken en vervolgens opnieuw werd gearresteerd.” De beschuldiging van terrorisme tegen Kilic is volgens de Nederlandse tak van de organisatie nooit gegrond geweest:

“Kilic wordt ten onrechte in de hoek van Gülenisten gezet. Zijn arrestatie, maar ook van Eser, laat zien dat iedereen die kritisch is op de Turkse regering - een breed begrip - wordt dwars gezeten. Dat Kilic mensenrechtenadvocaat is, speelde ook een rol. Maar zelfs als hij vanavond vrijkomt, blijft het afwachten op welke voorwaarden dat is. We weten nog niet of het proces tegen Kilic doorgaat en of hij bijvoorbeeld mag reizen.”

Update 18:31 uur: Via hun Twitteraccount laat Amnesty Nederland weten dat Kilic vrij is.

Twitter avatar amnestynl Amnesty NL De voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Killic, is nu echt vrij! https://t.co/fpHBbzzF9I