Ophef na Australisch pleidooi voor ‘eindoplossing voor de migratiepolitiek’

De toespraak van Senator Fraser Anning leidde tot geschokte reacties vanwege zijn woordkeuze, die ontleend leek aan de ‘Endlösung’ van de nazi’s.

De Australische senator Fraser Anning.
De Australische senator Fraser Anning. Mick Tsikas/AP

Wil Australië blijven zoals het nu is, overwegend wit, dan moet er een volksstemming komen om tot een „eindoplossing voor de migratiepolitiek” te komen. Met deze opmerkelijke woordkeus stelde de Australische senator Fraser Anning zich dinsdag voor aan de Australische senaat. Hoewel zijn betoog weinig vlammend was – hij las zijn verhaal monotoon en hakkelend voor – heeft hij met zijn maiden speech de hele volksvertegenwoordiging weten te bruuskeren. Met enkele andere onafhankelijke politici vormt hij een los verbond.

Anning prees in zijn toespraak het strenge migratiebeleid dat Australië er op nahoudt. Toch verwierp ook premier Malcolm Turnbull het betoog. Turnbull, die zelf niet bekendstaat om een open migratiebeleid, gaf aan geschokt te zijn door de woordkeus, die ontleend leek aan de ‘Endlösung’ van de nazi’s. Hij noemde de woorden een „schokkende belediging” aan het adres van de Joodse gemeenschap. Zelfs Pauline Hanson, de leider van de rechts-nationalistische partij One Nation, die tijdens de verkiezingscampagne sprak over het gevaar om „in een moeras van moslims” terecht te komen, gaf aan geschokt te zijn.

Oppositieleider Bill Shorten, complimenteerde Anning met zijn prestatie om door het gehele parlement veroordeeld te worden. „Opkomen voor minderheden is geen politieke correctheid, maar een kwestie van goede manieren. Het idee dat je vanwege je geloof een tweederangs Australiër kan worden, is flauwekul.”

Anning zelf verklaarde in media-interviews woensdag al dat de term „eindoplossing” misschien niet zo gelukkig gekozen was, maar hij weigerde zijn excuses aan te bieden.

Bekijk hier het fragment uit de speech van Anning: