Milieu- en autovrije zones

Gent en Antwerpen: boetes voor Nederlandse automobilisten

Nederlandse automobilisten die door het autovrije centrum van de stad Gent rijden of met een oude dieselwagen de lage-emissiezone in Antwerpen binnenrijden, worden vanaf 1 januari automatisch beboet. Tot nu toe ontspringen duizenden buitenlandse automobilisten, vooral Nederlanders en Fransen, de dans omdat de boetes niet via de nummerplaatgegevens kunnen worden geïnd. Dit komt omdat het niet om strafrechtelijke overtredingen gaat zoals een snelheidsovertreding, maar een zogenoemde (gemeentelijke) administratieve sanctie (GAS). In Antwerpen zijn tijdelijk meer politiecontroles ingezet voor onmiddellijke inning bij overtredingen in de lage-emissiezone. De stad heeft verdragen afgesloten met Nederland en Frankrijk om overtreders binnenkort volautomatisch te kunnen beboeten. (ANP)