Groeicijfers

Economische groei houdt aan, zowel in Nederland als in de eurozone

De economische groei in Nederland bedroeg in het tweede kwartaal 0,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend op basis van voorlopige cijfers. Het groeicijfer is iets hoger dan de verwachting van economen.

De groei is met name te danken aan de buitenlandse handel en de investeringen. Zo werd in de afgelopen maanden vooral meer geld gestoken in woningen, bedrijfsgebouwen, infrastructuur en machines.

Verder hebben consumenten in de voorbije maanden meer geld uitgegeven. Dat betekende het zeventiende kwartaal op rij dat huishoudens meer geld lieten rollen. Vooral auto’s en elektrische apparaten vonden gretig aftrek. Verder profiteerde ook de horeca in het tweede kwartaal van het versoepelde uitgavenpatroon. Ook aan vervoer- en communicatiediensten werd meer geld uitgegeven.

Op jaarbasis was sprake van 2,9 procent groei van het bruto binnenlands product. Deze groei was te danken aan onder meer de binnenlandse bestedingen en de export.

Gestaag groeitempo eurozone

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal in een vergelijkbaar tempo gegroeid als in de voorgaande periode. Volgens een nieuwe schatting van Europees statistiekbureau Eurostat ging de economie van het eurogebied met 0,4 procent vooruit op kwartaalbasis, net als in het eerste kwartaal.

Bij een voorlopige schatting eind juli had het statistiekbureau nog een groei van 0,3 procent gemeld voor het gebied van zeventien eurolanden. Economen hadden in doorsnee verwacht dat dit cijfer gehandhaafd zou worden.

Op jaarbasis was sprake van een economische vooruitgang met 2,2 procent. Hier werd in een eerste raming nog een plus van 2,1 procent gemeld. De gehele Europese Unie van 28 landen groeide in de afgelopen periode ook met 0,4 procent op kwartaalbasis en met 2,2 procent op jaarbasis, aldus Eurostat. (ANP)