Vliegverkeer Schiphol korte tijd stil door storing luchtverkeersleiding

Door een grote storing bij de luchtverkeersleiding kon ruim drie kwartier niet van en naar het vliegveld gevlogen worden.

Door een storing in het communicatiesysteem was een klein uur geen vliegverkeer van en naar Schiphol mogelijk.
Door een storing in het communicatiesysteem was een klein uur geen vliegverkeer van en naar Schiphol mogelijk. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Van en naar Schiphol was woensdagmiddag een klein uur geen vliegverkeer mogelijk. Dat kwam door een storing in het communicatiesysteem van de luchtverkeersleiding, die om 13.00 uur optrad. Om 13.50 uur werd uitgaand vliegverkeer weer hervat.

Iets na 14.00 uur kon er ook weer geland worden op Schiphol. Over de omvang en oorzaak van de storing is nog niets bekend. De vluchten die op dat moment nog in Nederlands luchtruim vlogen zijn met behulp van een backup-systeem veilig aan de grond gezet. Vluchten die nog moeten vertrekken richting de luchthaven worden voorlopig tegengehouden.

De kleinere en regionale luchthavens in Nederland hadden weinig last van de storing. Op Rotterdam The Hague Airport kon één vlucht niet vertrekken. In Eindhoven en op Groningen Eelde Airport was helemaal niets te merken van de storing. Eén vlucht die van het Spaanse Malaga onderweg was naar Schiphol is geland in Eindhoven.

‘Uitzonderlijke storing’

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) spreekt van een uitzonderlijke storing. “Het veilig overschakelen naar het backup-systeem is goed verlopen. Wij doen onderzoek naar de oorzaak van deze uitzonderlijke storing, waarvan we op dit moment nog geen goed beeld hebben”, laat de woordvoerder van LVNL weten aan NRC.

Schiphol is één van de drukste luchthavens van Europa. Eind vorig jaar schurkte het vliegveld tegen het maximale aantal van 500.000 vertrekkende en inkomende vluchten per jaar aan.

Storing april

Een eerdere storing op de luchthaven dit jaar was van veel langere duur en had verder strekkende gevolgen. Door een stroomstoring strandden toen duizenden passagiers op Schiphol. In een evaluatie werd later geconcludeerd dat er te laat werd opgeschaald door de veiligheidsdiensten en dat de communicatie tussen betrokken partijen niet goed was.

Lees ook: Een ‘spanningsdip’ duurt meestal maar tienden van een seconde. Toch was zo’n korte stroomdip in april de vermoedelijke oorzaak van grote chaos op luchthaven Schiphol.