Officiële dodental na bruginstorting Genua opgelopen tot 39

De Italiaanse minister van Transport roept op tot het ontslag van de directie van het bedrijf Autostrade, verantwoordelijk voor onderhoud van de wegen.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin van de ingestorte brug in Genua.
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin van de ingestorte brug in Genua. Foto: Flavio Lo Scalzo/AP

Het officiële dodental na het instorten van de Morandibrug in het Italiaanse Genua is woensdag opgelopen tot 39. Dat schrijft de lokale overheid op sociale media. Ook zijn er nog meerdere mensen vermist. De brandweer is de hele nacht doorgegaan met reddingswerkzaamheden. Zeker vijftien mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie negen in kritieke toestand.

Lees ook: Het vingerwijzen is al begonnen bij instorting Morandibrug in Genua

De brug stortte dinsdag over een lengte van 200 tot 300 meter in. De minister van Transport Danilo Toninelli liet woensdagochtend weten dat de verantwoordelijken voor deze “onrechtvaardige tragedie” moeten worden gestraft. In een bericht op Facebook liet hij zich woedend uit over Autostrade per L’Italia, de beheerder van de Italiaanse wegen. Hij verwijt ze het onderhoud niet uit te voeren “dat nodig is voor bruggen en wegen” en roept de directie op om af te treden. Ook schrijft hij te overwegen om de vergunning in te trekken. “Als zij niet in staat zijn onze snelwegen te beheren, dan zal de staat dat doen.” De minister bezoekt woensdag de plek van de ramp. Toninelli zegt dat het bedrijf ook op moet draaien voor het herstel van de brug.

Ook Luigi Di Maio, partijleider van regeringspartij de Vijfsterrenbeweging, wijst naar Autostrade. Volgens de politicus verdeelde het bedrijf de winsten, in plaats van te investeren in onderhoud. “Daarom is de brug ingestort”, zegt Di Maio tegen persbureau AP. Di Maio bevestigt dat de regering onderzoekt of de vergunningen ingetrokken kunnen worden. Volgens de politicus hebben vorige Italiaanse regeringen de staat van het Italiaanse wegennet genegeerd vanwege “politieke bijdragen”.

Autostrade zegt tegen persbureau Reuters dat het regelmatig grondige controles uitvoerde op de brug en dat de controle conform eisen van de overheid was. Er werd niks afwijkends gevonden tijdens de inspecties, zegt het bedrijf. Dinsdagmiddag werd de handel in de aandelen van het moederbedrijf van de wegenbouwer tijdelijk gestaakt. De waarde van het aandeel daalde ruim 6 procent in korte tijd, waarna het enigszins herstelde.

Bezoek premier

Dinsdagavond bezocht de Italiaanse premier Giuseppe Conte de stad en sprak van “een serieuze wond voor Genua, Ligurië en Italië” en noemde het ongeluk “een enorme tragedie”. Minister Salvini deelde via Twitter een verklaring waarin hij onder meer alle artsen, hulpverleners en vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Ook paus Franciscus sprak zijn steun voor de slachtoffers van de ramp uit en ging op het Sint-Pietersplein voor in een speciaal gebed.

Volgens Angelo Borelli, het hoofd van Bescherming Burgerbevolking, is een dertigtal voertuigen naar beneden gestort. De reddingswerkzaamheden gaan voorlopig door. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen, meldt persbureau ANP op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder de doden bevinden zich twee Albanese mannen, schrijft de ambassade van het land op Facebook. Ook drie Fransen zijn omgekomen, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

De woningen onder de brug kunnen waarschijnlijk niet gered worden zegt Marco Bucci, burgemeester van Genua, tegen het Italiaanse persbureau ANSA. De getroffenen worden volgens de burgemeester opgevangen en zullen nieuwe woningen krijgen.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk hoe de brug heeft kunnen instorten. Er wordt vooralsnog gesproken over een combinatie van gebrekkig onderhoud en noodweer ten tijde van de ramp. Italiaanse politici zoeken inmiddels een zondebok. De Transportminister wijst vooral naar het bedrijf dat het onderhoud van de wegen doet. De minister van Binnenlandse Zaken suggereerde eerder dat de Europese budgeteisen ervoor zorgen dat Italië zijn infrastructuur niet goed kan onderhouden. De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan hebben contact met de Italiaanse autoriteiten.

Lees meer over de mogelijke oorzaak: Slecht onderhoud mogelijk de oorzaak van instorten Morandi

Vrachtwagen aan de rand van het wegdek

Het is een van de vele dramatische foto’s van de ramp: een blauwe vrachtwagen, op de zijkant de groene kleuren van de supermarktketen Basko, op nog geen tien meter van de plaats waar het wegdek is afgebroken. De Corriere della Sera sprak met de 37-jarige chauffeur, die anoniem wil blijven en alleen als Luigi in de publiciteit wil.

“Ik was net ingehaald door een auto. Ik zag hem aankomen in mijn spiegel, hij heeft me ingehaald en is toen voor me gaan rijden. Het regende, het regende pijpenstelen, en het was niet mogelijk hard te gaan. Toen hij mij me inhaalde, heb ik vaart verminderd om een veiliger afstand te houden, want remmen was met deze regen onmogelijk, je zag weinig. Op een gegeven moment trilde alles. De auto die ik voor me had is verdwenen, het leek alsof hij was opgeslokt door de wolken. Ik keek en ik zag de pijler van de brug naar beneden komen. Ik heb geremd. Ik heb niet alleen geremd, ik ben er bovenop gaan staan, de wielen blokkeerden bijna. Toen ik de leegte voor me zag heb ik ‘m instinctief in zijn achteruit gezet, als om te ontsnappen uit deze hel. Ik begreep dat alles was ingestort en dat ik moest zien weg te komen. Ik ben uit de vrachtwagen gesprongen en te voet ontsnapt. Het regende vreselijk hard en toen ik andere automobilisten zag, heb ik hen gezegd dat ze weg moesten zien te komen. Ik weet niet hoe het mogelijk is, maar ik leef nog.”

De chauffeur heeft geen fysieke verwondingen opgelopen en mocht na onderzoek in het ziekenhuis ’s middags al weer weg.

De vrachtwagen die op nog geen tien meter van de plaats waar het wegdek is afgebroken, tot stilstand wist te komen. Foto: Luca Zennaro/EPA