De raad van Westland blijft zwijgen

Lokale politiekTot hun ergernis werden de gemeenteraadsleden in Westland teruggeroepen van vakantie, voor een geheim onderwerp. Het is niet de eerste keer dat burgemeester Agnes van Ardenne met raad en pers in conflict komt.

Het gemeentehuis van Westland, in Naaldwijk.
Het gemeentehuis van Westland, in Naaldwijk. Foto Thierry Schut/HH

Waarom ze de voltallige gemeenteraad in allerijl bijeen heeft geroepen, midden in de vakantie? Burgemeester van Westland Agnes van Ardenne (CDA) wil het dinsdagavond niet zeggen. Althans, niet waar pers en publiek bij zijn. De „urgente ruimtelijke kwestie” op de agenda is te gevoelig om te delen.

Vrijdag werden de partijen met spoed gebeld. Dinsdag zijn 34 van de 39 raadsleden aanwezig. Maar ze zijn verbolgen. De burgemeester heeft „lak aan de raad”, zegt Peter Duijsens van Westland Verstandig, de grootste oppositiepartij. Ulbe Spaans (GroenLinks) voelt zich „als stemvee behandeld”.

Waarom zijn ze pas vrijdag gebeld en nog steeds niet geïnformeerd, willen de fractievoorzitters weten. Kunnen ze de stukken niet inzien voor ze toezeggen de vergadering achter gesloten deuren voort te zetten? En waarom is de uitzending voor kijkers thuis niet live te volgen?

Het is niet de eerste keer dat Van Ardenne, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en sinds een jaar waarnemend burgemeester, met raad en pers in conflict komt in Westland. Twee weken geleden haalde zij zich de onvrede van de raad op de hals door raadsleden te verbieden ambtenaren direct te benaderen. Eerder weigerde ze EenVandaag de toegang tot de raadszaal.

Als de stukken dinsdagavond door de partijen zijn ingezien, krijgt Van Ardenne haar zin. De raad vergadert verder in beslotenheid. Onderwerp zou de ‘huisvesting van arbeidsmigranten’ zijn, maar dat wil het college niet bevestigen. Wel dat er een besluit is genomen – maar welk? Dat is geheim. Pas vrijdag wordt de geheimhouding opgeheven.