Recensie

Recensie Film

Veel baldadige sketches in ‘De film van Dylan Haegens’

Komedie De film van YouTuber Dylan Haegens is uit. Of nou ja film, een aaneen gekletste reeks baldadige sketches.

Dylan Haegens (links) en Teun Peters in ‘De film van Dylan Haegens’.
Dylan Haegens (links) en Teun Peters in ‘De film van Dylan Haegens’.

Succes hebben op YouTube is heel eenvoudig. Althans volgens YouTuber Dylan Haegens die ter gelegenheid van zijn miljoenste volger met zijn team een interviewtje gaf aan een lokale omroep. Namelijk: „Gewoon heel veel video’s maken” en: „Gewoon doen waar je zin in hebt.” Dat is hetzelfde frisse, iets te heet gewassen wereldbeeld dat ook zijn video’s kenmerkt: sketches uit de tijd dat slapstick nog heel gewoon was.

Succes hebben op YouTube is, zo weten we inmiddels, niet voor velen weggelegd. Het AD berekende begin dit jaar dat er in Nederland zo’n dertig YouTubers van hun online-activiteiten kunnen leven. Ze verdienen hun geld met advertenties, nevenactiviteiten en merchandise. Haegens is een van hen. Hij heeft onder meer zijn eigen schoolspullenlijn.

Inmiddels heeft zijn kanaal 1,4 miljoen abonnees, en is hij de eerste Nederlandse YouTuber met een eigen speelfilm. Even leek de nog populairdere Enzo Knol hem de loef af te steken; hij kondigde een paar jaar geleden met veel bombarie op het filmfestival van Cannes aan een bioscoopfilm te gaan maken. Later vertelde hij dat het project niet doorging.

De stap van web naar bioscoop is niet eenvoudig. Het Amerikaanse filmplatform IndieWire signaleerde onlangs dat ondanks het feit dat veel internetsterren populairder zijn dan filmsterren, er nog steeds geen webfilms succes hebben gehad in de bioscoop. Daarvoor zijn opeens heel veel investeringen nodig, zoals in een goed scenario. De eenvoud maakt vlogs als die van Haegens waarschijnlijk nu juist zo populair. Wel maakte een aantal vloggers uitstapjes als gastacteur in speelfilms. Met name de Harry Potterfranchise was er vroeg bij. In de verschillende delen waren onder meer de ‘body positive’ Gracie Francesca, modevlogger Zoella en videowonderkind Bertie Gilbert te zien. En de Australische zanger Troye Sivan had het helemaal gemaakt toen hij als de jonge Hugh Jackman mocht optreden in X-Men Origins: Wolverine.

De Film van Dylan Haegens is een soort polderjackass: een aaneen gekletste reeks baldadige sketches in de lijn van zijn populaire filmpjes ‘Tien manieren om…’ (geld te besparen, nee te zeggen, ontslagen te worden). Het plotlijntje draait om de concurrentie met na-aper IJsbrand die alles wat Dylan doet ook doet maar dan minder (‘Acht manieren om…).

Het is een fantastisch experiment om te zien of alle 1,4 miljoen fans een tochtje naar de bioscoop zullen wagen. Als dat lukt is in één keer de bioscoopbranche gered. Al is het de vraag of de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs dit soort films op het oog had toen ze in een in juli uitgebracht rapport pleitte voor meer geld voor publieksfilms.