Thuiskok

Freekehsalade

Ik moest het – ik geef het eerlijk toe – opzoeken: freekeh. Het is graan dat nog onrijp wordt geoogst en daarna meteen wordt geroosterd. Daarna is het een kwestie van koken met water en zout (15-20 minuten) en dan kun je het gebruiken zoals je ook rijst, couscous of quinoa in een gerecht verwerkt.

In dit geval laten we het afkoelen en gebruiken we heb in een salade. Bij die salade komt geitenbrie, en dat heeft een speciaal plekje in mijn culinaire hart. Zowel geitenkaas als brie zijn heerlijk, maar toen ik geitenbrie voor het eerst meenam van de markt was het tijdens de borrel in mijn studentenhuis unaniem een belachelijk groot succes. Het pittige van de geit combineert geweldig met de zachtheid van de brie. Je hoeft het eigenlijk nergens mee te combineren, maar ik denk niet dat frambozen en een (lichte) maanzaaddressing veel kunnen verpesten.

Verhit een kookpan met ruim water met zout en kook de freekeh in 15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen tot lauw. Meng ondertussen in een kommetje de olijfolie met het citroensap, de honing en het maanzaad. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Meng in een grote kom de lauwe freekeh, de dressing en de rucola. Schep de salade op een groot bord.

Leg de plakken brie erop en verdeel de frambozen en amandelen erover.