Recensie

Recensie Film

‘The Equalizer 2’ is een problematische film

Actiefilm Mensen worden op een gruwelijke wijze omgelegd in ‘The Equalizer 2’. Denzel Washington is een charismatische hoofdrolspeler maar ook een koelbloedige killer.

Denzel Washington als Robert McCall in ‘The Equalizer 2’: moralistische wreker en keiharde killer.
Denzel Washington als Robert McCall in ‘The Equalizer 2’: moralistische wreker en keiharde killer.

Denzel Washington keert terug als wreker Robert McCall in The Equalizer 2, een maand geleden een vrij grote hit in Amerika. Het is een keiharde film, waarin net als in het eerste deel weer veel botten worden gebroken, mensen op een gruwelijke manier worden omgelegd en waarbij de makers er zorgvuldig op letten dat de slachtoffers het in hun ogen verdienen te sterven. Onder de ongelukkigen die op nare wijze het leven laten is een Turkse man die zijn dochtertje vanuit Amerika naar Turkije ontvoert, een stel nihilistische drugsgebruikers en nog wat gespuis.

Zelden was een wreker zo moralistisch als McCall. Zo neemt hij een zwarte buurjongen onder zijn hoede om te voorkomen dat die zich aansluit bij een bende. Ook ontfermt hij zich over een holocaustoverlevende, wat een tamelijk larmoyante finale oplevert. Dat McCall deugt, wordt bekrachtigd door hem boeken te laten lezen, waaronder Between the World and Me (2015) van Ta-Nehisi Coates, de invloedrijke bestseller over de hedendaagse rassenproblematiek. McCall mag dan een koelbloedige killer zijn, hij is wel degelijk gecultiveerd is de subtekst van deze scènes.

The Equalizer 2 kan bogen op een aantal spannende scènes, het geweld wordt gestileerd in beeld gebracht en hoofdrolspeler Denzel Washington is zoals altijd een charismatische aanwezigheid. Toch is het een problematische film, al was het maar door de grenzeloze fascinatie die de film tentoonspreidt voor wrekers die het recht in eigen hand nemen en zich zo aan de wet onttrekken.

De plot is vrij onnavolgbaar maar dat doet er ook niet zo veel toe, als Washington zijn tegenstanders maar te slim af is. De weersomstandigheden wijzigen naarmate McCall bozer wordt: zijn geweld valt samen met natuurgeweld. Eerst is er een briesje, dan een storm en vervolgens een orkaan. Met andere woorden: wat hij doet is natuurlijk en krijgt de zegen van boven. Een moeilijk te verteren boodschap.