Malta laat reddingsschip Aquarius toch aanmeren

De 41 bootmigranten aan boord worden verdeeld over vijf EU-lidstaten. Malta spreekt van “een concreet voorbeeld van Europees leiderschap”.

Enkele bootmigranten aan boord van de Aquarius.
Enkele bootmigranten aan boord van de Aquarius. Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters

Het reddingsschip Aquarius mag toch aanmeren in Malta, nadat het vaartuig al door drie landen was geweerd. De 141 bootmigranten aan boord die vorige week voor de kust van Libië uit de Middellandse Zee waren gered, worden verdeeld over vijf lidstaten.

Bekijk ook de In beeld: Zo brengen migranten dagen op reddingsschip ‘Open Arms’ door

Daarmee komt een einde aan een vierdaagse discussie tussen Spanje, Tunesië, Malta en Italië over het lot van het schip en de bootmigranten. Gibraltar, een Britse kroonkolonie, besloot de registratie van het reddingsvaartuig van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen (MSF) maandag te herroepen.

Malta zal functioneren als een “logistieke basis”. Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Portugal en Spanje zullen de migranten opnemen. Ook zegt Malta dat het maandag nog eens 114 bootmigranten van zee heeft gehaald. Zestig daarvan zullen verdeeld worden onder EU-lidstaten. In een verklaring spreekt de Maltese regering van een “concreet voorbeeld van Europees leiderschap en solidariteit”.

Macron: humanitair gebaar

Spanje zegt zestig migranten die momenteel op de Aquarius zitten toe te laten. Eerder in juni nam het land al meer dan zeshonderd migranten op die door het reddingsschip van zee waren gehaald. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez bevorderde deze beslissing “een gemeenschappelijk en solidair antwoord op de migratiestromen”. De Franse president Macron heeft op Twitter Malta ook bedankt voor het “humanitaire gebaar”.

Twitter avatar sanchezcastejon Pedro Sánchez We thank Prime Minister Muscat for supporting this coordinated response on the #Aquarius issue. Together we can find european answers to global challenges such as migration. https://t.co/Mi2YTmMbJU