Gesloten liveblog

Verwarring over dodental Genua, oorzaak bruginstorting nog onbekend

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rond de ingestorte brug in Genua. Er zijn zeker 35 doden gevallen, maar dat getal gaat hoogstwaarschijnlijk nog oplopen. Intussen wordt druk onderzocht wat de ramp veroorzaakt heeft.

Laatste nieuws

Het officiële dodental is volgens de Italiaanse politie woensdagochtend opgelopen tot 35. De minister van Transport heeft zich via Facebook woedend uitgelaten over de beheerders van de Italiaanse wegen.

Volg hier het laatste nieuws: Dodental na bruginstorting Genua opgelopen tot 35

Alles wat u moet weten over Genua

Dit liveblog wordt afgesloten. Dit is wat u moet weten over het instorten van de Morandi-brug in Genua dinsdag:

  • Over het dodental is veel onduidelijkheid. Volgens premier Conte ligt dit rond de 22 en kan dit mogelijk in de nacht oplopen naarmate de reddingswerkzaamheden vorderen. Eerder op de avond werd het dodental door de Italiaanse staatsradiozender op 35 geschat. Omdat het vakantieweek is in Italië, valt het aantal slachtoffers in omliggende bedrijfspanden mee. Vrijwel alle dodelijke slachtoffers reden over de brug toen deze instortte.
  • Dinsdagavond zijn zo'n vierhonderd mensen uit de omgeving geëvacueerd. Reddingswerkers vrezen dat de restanten van de brug mogelijk nog kunnen instorten. Onder het puin wordt vannacht nog gezocht naar overlevenden.
  • Het is nog onduidelijk hoe de brug over een lengte van 200 tot 300 meter heeft kunnen instorten. Vooralsnog wordt gespeculeerd over gebrekkig onderhoud in combinatie met noodweer ten tijde van de ramp. Experts denken niet dat de brug over de rivier Polcevera, die al 51 jaar oud was, slecht ontworpen was.
  • De brug was een essentiële schakel in de verbindingen langs de Italiaanse bloemenriviera en werd intensief gebruikt door inwoners van de regio Ligurië, maar ook door toeristen.

Twitter avatar AmichaiStein1 Amichai Stein #BREAKING: Aerial images of the bridge collepse in #Genua #Italy
https://t.co/hjBY697pgG

Reddingswerk gaat vannacht door

Zeven mensen zijn tot nu toe onder het puin vandaan gered. De reddingswerkzaamheden gaan voorlopig nog in de nacht door, zegt de brandweer tegen Sky News. De autoriteiten in de Ligurië-regio hebben het dodental bijgesteld naar 26. Dat is nog altijd minder dan de Italiaanse staatsomroep Rai eerder op de avond meldde.

Scheuren in het beton

Oplettende Twitteraars plaatsen dinsdagavond ondertussen screenshots van de street view-functie van Google. Daarmee zijn beelden van over de hele wereld, gemaakt door Google, interactief te bekijken. Op het beeldmateriaal is ook de Morandi-brug duidelijk zichtbaar. Zo beschikt Google Maps onder meer over fotografisch beeld van de brug uit 2015, 2016 en 2017. Daarop is goed te zien hoe het betonwerk van de brug scheuren bevat, vooral in 2017:

Nederlandse deskundigen denken dat niet een ontwerpfout de oorzaak is van het instorten, maar achterstallig onderhoud. Drie factoren zouden daarbij een rol spelen: verouderd materiaal, intensief vrachtverkeer en windstoten. Dat onderzocht NRC-redacteur Arjen Schreuder dinsdag. Als er sprake was geweest van een ontwerpfout, had de 51 jaar oude brug nooit zo lang gestaan, denken deskundigen.

Minister Binnenlandse Zaken: budgetbeperkingen EU negeren

Hoewel er nog volop naar slachtoffers wordt gezocht, heeft de minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zich al fel uitgelaten over het ongeluk. Daarbij zette hij zich hard af tegen de beperkingen die de Europese Unie aan Italië oplegt wat betreft staatsuitgaven. Volgens hem bewijst het incident dat Italië meer geld moet investeren in zijn infrastructuur, ongeacht wat de EU hierover heeft bepaald: "We moeten onszelf afvragen of we de de EU-regelgeving belangrijker vinden dan de veiligheid van de Italiaanse burgers. Wat mij betreft niet."

Twitter avatar antoguerrera Antonello Guerrera BREAKING: Deputy Prime minister and League leader Matteo Salvini attacks European Union after #Genoa bridge collapse: "It is unacceptable to die this way in 2018. If EU budget constraints prevent us from making #Italy school and infrastructures safe, we will change that".

Ook voegde Salvini, in juni pas aangetreden als minister en vicepremier, toe dat hij de voor- en achternamen wil van de mensen verantwoordelijk omdat een ramp op deze schaal in 2018 niet te verteren is. Hij stelde daarbij dat de schuldigen voor "alles gaan moeten betalen". De uitspraken van Salvini komen vlak voordat de begroting voor 2019 moet worden opgesteld. De coalitie van Conte, over het algemeen niet op de hand van de Europese Unie, wil dat de EU de regels voor het begrotingstekort versoepelt.

'Snel verbeteren'

De minister van Infrastructuur Danilo Toninelli schaarde zich achter Salvini en stelde ook dat de verantwoordelijken moeten betalen. De onderminister van Infrastructuur benadrukte juist dat het noodzakelijk is om de infrastructuur snel te verbeteren: "Bewoners van Genua gebruiken deze brug twee keer per dag. Infrastructuur uit de jaren vijftig en zestig is onleefbaar".

Steunbetuigingen uit de EU

Terwijl het Verenigd Koninkrijk kampt met een eigen crisissituatie in Londen, werd via het officiële Twitteraccount van Theresa May een steunbetuiging namens de premier getweet: "Het VK staat zij aan zij met onze Italiaanse vrienden en bondgenoten na dit tragische ongeval."

Twitter avatar 10DowningStreet UK Prime Minister “My thoughts are with the people of Italy following the terrible collapse in Genoa of the Morandi Bridge. The UK stands alongside our Italian friends and allies following this tragic event.” - PM @theresa_may

Ook de Franse premier Emmanuel Macron betuigde via Twitter zijn steun, in het Frans én Italiaans. Hij schrijft dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers, hun nabestaanden en het hele Italiaanse volk. Daarbij belooft Macron hulp te bieden waar nodig. De woordvoerder van de Duitse regering van Angela Merkel heeft namens de bondkanselier ook een boodschap voor de Italianen: "Samen met vele Duitsers denk ik aan de slachtoffers en hun nabestaanden."

'Immense tragedie'

De Italiaanse premier Giuseppe Conte is inmiddels ter plaatse en blijft naar verwachting tot woensdag in Genua. Bij aankomst in de stad sprak hij van een "immense tragedie" en een "open wond van Genua en de regio". De aanblik van de ingestorte brug en het verbogen metaal noemde hij schokkend. Ook sprak Conte zijn waardering uit voor de reddingsmedewerkers in Genua. Onder meer het Rode Kruis is ter plaatse en de omgeving van de brug wordt uitgekamd alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden, schrijft CNN.

Lees ook: Slecht onderhoud mogelijk de oorzaak van instorten Morandi

Reddingswerkers vrezen dat resten brug ook instorten

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft het dodental dinsdagavond vastgesteld op 22. Wel loopt dat mogelijk nog hoger op. Volgens de autoriteiten zaten vrijwel alle slachtoffers in de voertuigen die ten tijde van het ongeluk naar beneden stortten. De Genuese burgemeester Marco Bucci zei eerder dat het om meer dan 25 dodelijke slachtoffers gaat.

Op de plek van het ongeval wordt nog volop gezocht naar overlevenden die zich mogelijk onder het puin en in de riviermonding van de Polcevera bevinden. Volgens persbureau AP zijn er honderden brandweerlieden op de been. Reddingswerkers zouden nog steeds stemmen onder het puin vandaan horen komen. Een woordvoerder van de brandweer, Emanuele Giffi, zei dinsdagavond "niet op te geven tot elk slachtoffer in veiligheid is."

Twitter avatar emergenzavvf Vigili del Fuoco #Genova #14ago 19.30, sono più di 300 i #vigilidelfuoco che stanno operando con 92 mezzi sulle macerie del viadotto crollato. Inviate sezioni operative, personale #usar e #cinofili da Piemonte, Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna e Toscana https://t.co/cUCQztsz90

Reddingswerkers vrezen ondertussen dat de restanten van de hangbrug het ook zullen begeven. Omdat er twijfel bestaat over de stabiliteit van het deel van de brug dat nog overeind staat, zijn ook zo'n elf huizen en bedrijven in de directe omgeving geëvacueerd. Meer dan vierhonderd mensen moesten de omgeving verlaten, schrijft persbureau Reuters. Omdat dit dé vakantieweek is in Italië, is er vrijwel niemand aanwezig in de omliggende bedrijfspanden.

De Italiaanse krant La Repubblica heeft beelden vrijgegeven van het moment van instorten:

Onderzoeksraad roept op tot vervangingen duizenden oude bruggen

Volgens de nationale onderzoeksraad van Italië CNR zijn tienduizenden bruggen in het land aan reparatie of vervanging toe. De instantie roept op tot een grootschalig plan om de vele bruggen in Italië die net als die in Genua zeker vijftig jaar oud waren, te versterken of opnieuw te bouwen.

Dat meldt CNR dinsdag op zijn website in reactie op de instorting van de brug in de Italiaanse stad. Veel van de Italiaanse bruggen zijn in de jaren vijftig en zestig gebouwd met de meest vooraanstaande technologie van die tijd, schrijft de instantie, maar zijn inmiddels hun houdbaarheidsdatum voorbij.

De CNR noemt instortende bruggen in Italië een "zorgwekkende trend". De onderzoeksraad somt verschillende gevallen op van de afgelopen jaren waarbij soortgelijke situaties als die van dinsdag zich voordeden.

Verwarring over het dodental

Eerder meldden we dat het dodental van de bruginstorting in Genua inmiddels 35 is. Tenminste, dat meldde de Italiaanse staatsomroep Rai. Er blijkt verwarring te zijn over het precieze aantal slachtoffers. De Genuese burgemeester Marco Bucci zegt dat er boven de 25 doden te betreuren zijn. Andere overheidsfunctionarissen houden het op 22, terwijl Reuters weer schrijft dat lokale autoriteiten een twintigtal dodelijke slachtoffers melden.

Intussen, schreef de brandweer op Twitter, gaat het puinruimen in volle vaart door:

Twitter avatar emergenzavvf Vigili del Fuoco #Genova #14ago 16.50, prosegue il lavoro dei #vigilidelfuoco con sezioni operative nuclei #usar e #cinofili in seguito al crollo del viadotto Morandi sulla #A10 https://t.co/2jWrRvzomW

Ex-profvoetballer Capello viel met zijn auto tientallen meters naar beneden en overleefde

Een 33-jarige voormalige profvoetballer is een van de weinige mensen die de ramp heeft overleefd. Davide Capello, voormalig doelman van Cagliari, reed op de brug juist op het moment dat die brak. Hij viel met zijn auto tientallen meters naar beneden.

Zijn vader, voetbaltrainer in de Sardijnse stad Nuoro, vertelde het persbureau Ansa geëmotioneerd dat zijn zoon hem vlak daarna belde, nog tussen de brokken beton en de wrakstukken van zijn auto, dat hij het er levend had afgebracht. Capello kon zelf uit zijn auto stappen en is overgebracht naar een ziekenhuis in Genua voor controles. Of hij blijvende verwondingen heeft opgelopen, is nog onduidelijk.

Directeur wegbeheerder: geen reden de brug als gevaarlijk te beschouwen

Volgens de directeur van de verantwoordelijke wegbeheerder Autostrade was er geen enkele reden om de dinsdag ingestorte brug als gevaarlijk te beschouwen. "De instorting was onverwacht en niet te voorspellen", zei Stefano Marigliani tegen persbureau Reuters.

"De brug werd continu in de gaten gehouden. Zelfs meer dan wettelijk nodig was."

De topman zei dat het te vroeg is iets over de oorzaak van de tragedie te zeggen. Het aandeel van Autostrades moederbedrijf Atlantia daalde dinsdag met zeker 6,4 procent in de uren na de brugramp. In de loop van de dag herstelde de koers zich enigszins.

In 2012 voorspeld dat de brug zou instorten

In de Italiaanse media zijn deskundigen aan het speculeren over mogelijke oorzaken van de ramp. Sommigen wezen erop dat er onvoldoende controle is op het gewicht van de vrachtwagens die over de brug gaan. Al in 2011 werd gewaarschuwd dat veel vervoerders sjoemelen met het toegelaten gewicht en met veel zwaardere vrachtwagens over bruggen gaan dan is toegestaan.

Anderen vroegen zich hardop af, los van de vraag of het onderhoud goed is uitgevoerd, of de brug sowieso niet al aan het einde van zijn natuurlijke levensduur was gekomen. Er moest in de loop der jaren veel en kostbaar onderhoud worden uitgevoerd.

Al een paar jaar geleden is er van verschillende kanten gewaarschuwd dat de brug gevaarlijk was geworden. In 2012 voorspelde de president van de lokale afdeling van werkgeversorganisatie Confindustria, die voor aanleg van alternatieve wegen in het tegen de bergen gebouwde Genua was, dat de brug "binnen tien jaar" zou instorten.

Dodental loopt op tot 35

Staatsomroep Rai meldt zojuist dat het officiële dodental is opgelopen tot 35.

Werd het weer of slecht onderhoud de brug fataal?

De brug in Genua. Foto Andrea Leonie/AFP

De instorting van de brug getuigt van de gebrekkige staat van onderhoud van veel Italiaanse bouwwerken. Dat heeft de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport Danilo Toninelli (lid van de Vijfsterrenbeweging) gezegd op de Italiaanse televisie, meldt ANSA. Hij bedrukt daarbij dat de precieze toedracht van de ramp nog moet worden onderzocht.

"Als Italiaanse burger vind ik het heel erg dat ik moet vaststellen dat regulier onderhoud [in Italië] onvoldoende wordt uitgevoerd, en deze gebeurtenissen zijn daar helaas het bewijs van", aldus de minister.

"Dit soort tragedies mag in een beschaafd land als Italië niet voorkomen. Wie hiervoor verantwoordelijk voor blijkt, zal tot op de laatste cent moeten betalen."

Wel benadrukt Toninelli dat het "nog veel te vroeg" is om iets over de oorzaak te zeggen.

Slecht weer

Op het moment dat de brug instortte was het zeer slecht weer in Genua, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. "Het waren hele zware buien, absoluut. Zoals wij die in Nederland nauwelijks meemaken." De brug kan getroffen zijn door zware hagelbuien, sterke windvallen en bliksem, aldus de meteoroloog.

Hoewel het niet ondenkbaar is dat die de brug hebben verzwakt, heeft Klaassen nog geen bewijs gezien van een tornado, of andere bijzonder ongebruikelijke weersverschijnselen waar de vijftig jaar oude brug niet eerder aan is blootgesteld. "Ik denk dat een brug die goed in elkaar zit er best mee om moet kunnen gaan." Maar, nuanceert ook hij: om die vraag goed te kunnen beantwoorden is nader onderzoek nodig. Ook door meteorologen.

Hieronder zie je beelden van de Italiaanse buienradar. Rond 09.30 uur UTC (standaardtijd, 11.30 uur in Italië) zie je noodweer over Genua heentrekken.

Derde levende persoon uit het puin gehaald

Een vrouw is levend uit de puinhopen gehaald, meldt staatsradiozender Rai. Het is de derde persoon die levend onder het puin komt.

Zo zag de brug er uit

Archiefbeeld van de Morandibrug voor de instorting. Foto Wikicommons

Salvini: gaan er alles aan doen de verantwoordelijken te vinden

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken bedankt op Twitter de honderden reddingswerkers en vrijwilligers bedankt die meehelpen bij de noodwerkzaamheden rond de brug bij Genua. Hij zegt er "alles aan te gaan doen om de verantwoordelijken achter deze enorme ramp" te achterhalen.

Un ringraziamento alle centinaia di professionisti e volontari impegnati da ore nei soccorsi e una preghiera per le vittime e per le loro famiglie.
Andremo fino in fondo per accertare le responsabilità di questo disastro immane. pic.twitter.com/oCXt85gjMC

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) August 14, 2018

Treinen rijden (grotendeels) weer

Eerder dinsdag werd het treinverkeer rondom Genua stilgelegd. Inmiddels is een groot deel daarvan weer hervat, met uitzondering van de spoorlijnen onder de brug.

Kijken: Italiaanse brandweer ruimt puin

De Vigili del Fuoco, de Italiaanse brandweer, is inmiddels met tweehonderd man sterk het puin van de brug aan het ruimen. Op Twitter deelde de reddingsdienst een video van de werkzaamheden. Als de camera op een gegeven moment naar boven draait, zie je hoe enorm hoog de brug is:

#Genova #14ago 15.30, più di 200 #vigilidelfuoco al lavoro per il crollo del viadotto Morandi sulla #A10 pic.twitter.com/0fqa5YXyIE

— Vigili del Fuoco (@emergenzavvf) August 14, 2018

Buitenlandse Zaken bekijkt of er Nederlanders betrokken zijn

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders betrokken zijn bij de ramp. Het ministerie roept mensen die hulp nodig hebben op zich te melden bij de Romeinse ambassade of het consulaat-generaal in Milaan.

Premier Rutte betuigde dinsdag zijn medeleven met de slachtoffers en de nabestaanden. Hij spreekt in een tweet van "schokkende beelden van de afschuwelijke brugramp".

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Schokkende beelden van de afschuwelijke brugramp in Genua. Nederland leeft intens mee met Italië en ons hart is bij slachtoffers en nabestaanden. Onze ambassade in Rome en NL consulaat Milaan zoeken uit of Nederlanders betrokken zijn.

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag over de gebeurtenissen getwitterd in het Frans en het Italiaans:

"Wij denken aan de slachtoffers, hun naasten en het Italiaanse volk. Frankrijk staat aan de zijde van Italië in deze tragedie en staat klaar om alle noodzakelijke hulp te verlenen."

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei "diep bedroefd" te zijn over de gebeurtenissen.

Dertig voertuigen zijn van de brug gestort

Angelo Borelli, het hoofd van Bescherming Burgerbevolking, zegt dinsdagmiddag op een persconferentie dat een dertigtal voertuigen van de brug zijn gestort. "We vrezen dat het aantal slachtoffers zal stijgen omdat we nog stukken puin aan het verwijderen zijn."

Onder de ingestorte brug stonden geen huizen. Er waren alleen maar twee grote loodsen en spoorlijnen. Borelli gaat ervan uit dat er niemand in de loodsen was omdat dit traditioneel de week is dat bijna alle Italianen op vakantie zijn.

Bescherming Burgerbevolking is een organisatie die vooral bij rampen in actie komt en sterk leunt op vrijwilligers.

Alle verpleegkundigen in Genua opgeroepen

De orde van verpleegkundigen in Genua heeft alle verpleegkundigen van de stad opgeroepen naar het ziekenhuis te gaan waar zij werken om te helpen bij de noodsituatie:

+++APPELLO+++L'Ordine degli Infermieri di Genova ha diramato un appello a tutti gli infermieri a recarsi immediatamente nell'ospedale in cui lavorano, per poter far fronte all'emergenza e incrementare il personale. CONDIVIDETE

— Genova 24 (@genova24it) August 14, 2018

Minister: zeker 22 doden bij brugramp Genua

De instorting van de brug heeft aan zeker 22 mensen het leven gekost, heeft de Italiaanse onderminister Eduardo Rixi bekendgemaakt. Acht mensen zijn gewond geraakt, melden persbureaus Reuters en AP.

Tot nu toe spraken de Italiaanse autoriteiten van zeker elf dodelijke slachtoffers. De ambulancedienst sprak eerder dinsdag al van meer dan twintig doden.

Beelden van de ravage

Een vrachtwagen, net gestopt voor de afgrond

Foto EPA

Handel in aandelen wegbeheerder Atlantia stilgelegd

De handel in aandelen van het moederbedrijf van de Italiaanse wegbeheerder Autostrade is dinsdag stilgelegd aan de beurs van Milaan. De koers van Atlantia SpA maakte een duik van 6,3 procent in de uren na de bruginstorting.

Volgens de beheerder werden op het moment van de ramp herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het bouwwerk. Autostrade benadrukte dat het de brug continu monitorde.

Honden zoeken naar overlevenden

Hulpverleners ter plaatse hebben, net als na een aardbeving, honden ingezet om onder puinhopen van de ingestorte brug naar slachtoffers te zoeken. Intussen proberen deskundigen vast te stellen of de delen van de brug die nog overeind staan, stabiel zijn. Verslaggevers zijn gewaarschuwd niet te dicht in de buurt te komen omdat de situatie niet veilig is

Helikopterbeelden van de brug

Op Twitter worden helikopterbeelden gedeeld van de ingestorte brug. Die geven een goed beeld van de ravage van de ramp:

Si capisce meglio la portata con questo video #pontemorandi #genova #video #crollo pic.twitter.com/c4XFXm4HuC

— Farmacia Serra (@farmaciaserrage) August 14, 2018

Beeld van de brug

Wat we tot nu toe weten

  • Een hoge brug in de autostrada A10 net ten westen van Genua is iets over half twaalf vanochtend over een lengte van 200 tot 300 meter ingestort. Ook een van de dragende pijlers, met een hoogte van 90 meter, is ingestort.
  • Zeker 11 mensen zijn hierbij omgekomen. Zeker acht mensen zijn zwaargewond. De lokale krant Il Secolo XIX zegt op basis van gesprekken met hulpverleners, dat er zeker 20 doden zijn gevallen. Minister van Infrastructuur Toninelli spreekt over „een enorme tragedie’’.
  • Op het moment van de ramp regende het hard. Wegbeheerder Autostrade heeft gezegd dat er werkzaamheden werden verricht aan het viaduct, dat in 1967 is geopend. Onderzocht wordt of deze werkzaamheden van invloed zijn geweest op de stabiliteit van de brug.
  • Door het ongeluk zijn zeker twintig auto’s en vrachtwagens ongeveer veertig meter naar beneden gestort, in het riviertje de Polcevera en op huizen, bedrijven en opslagplaatsen eronder.
  • De brug was een essentiële schakel in de verbindingen langs de Italiaanse bloemenriviera en werd ook veel gebruikt door toeristen in het gebied. Verwacht wordt dat het verkeer nog jarenlang hinder zal ondervinden van deze ramp. Het treinverkeer rondom Genua, een belangrijke schakel in het spoornetwerk, is stilgelegd.
  • Lees hier het nieuwsbericht: ‘Tientallen doden’ na instorting brug boven Genua