Dieselschandaal

Rechter: voormalig Audi-baas blijft vastzitten

De gearresteerde topman van het Duitse automerk Audi, Rupert Stadler, moet in de cel blijven. Een rechtbank in München heeft zijn bezwaren tegen opsluiting en verzoek voor vrijlating afgewezen.

Stadler zit al bijna acht weken vast in een gevangenis in Augsburg voor ondervraging over zijn rol in het dieselschandaal waarin het Volkswagenconcern, waarvan Audi onderdeel is, sinds 2015 verwikkeld is. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Hij werd medio juni opgepakt uit vrees dat hij met bewijsmateriaal kan knoeien of getuigen kan beïnvloeden.

Volgens de rechtbank zijn er sterke verdenkingen dat Stadler wist dat Audi auto’s verkocht waarvan de dieselmotoren gemanipuleerd waren. Door ingebouwde software zijn de motoren op de weg veel milieu-onvriendelijkerdan in testsituaties.

Stadler is momenteel tot nader order vrijgesteld van zijn verplichtingen bij Audi. De Nederlander Bram Schot werd benoemd tot tijdelijk opvolger van Stadler bij het automerk.

De 55-jarige Stadler is de hoogst geplaatste medewerker van het Volkswagenconcern die vastzit vanwege het dieselschandaal. Volkswagen heeft tot nu toe 27 miljard euro aan boetes betaald voor het manipuleren van dieselmotoren. (Bloomberg)