‘Tientallen doden’ na instorting brug boven Genua

Beide rijbanen van een brug vielen vijftig meter naar beneden op een industrieterrein. Volgens de Italiaanse overheid vielen er 22 doden.

Delen van het viaduct vielen vijftig meter naar beneden op bebouwd gebied.
Delen van het viaduct vielen vijftig meter naar beneden op bebouwd gebied. Foto AFP

Een groot deel van een viaduct in het Italiaanse Genua is dinsdagmiddag ingestort. Circa 200 meter wegdek van de Morandibrug viel tijdens een hevige regenbui vijftig meter naar beneden op bebouwd gebied. Volgens de Italiaanse overheid vielen er 22 doden en raakten acht mensen zwaargewond.

Ooggetuigen denken dat zo’n twintig voertuigen op de brug reden toen het wegdek het begaf. Hulpverleners vrezen ook dat mensen onder het gevallen puin vast zijn komen te zitten, daarom zijn reddingshonden ingezet. In de rivier Polcevera zoeken duikers naar voertuigen die mogelijk in het water zijn gevallen. Ambulancepersoneel spreekt volgens lokale media van “tientallen doden”.

NRC is een liveblog gestart over de ramp in Genua. Lees hier wat we nu weten over het instorten van de Ponte Morandi.

Het grootste deel van het gevallen wegdek kwam terecht in de Polcevera, het riviertje onder de brug. Er vielen ook brokstukken op huizen en bedrijfspanden onder de brug. Een gebouw van de gemeente werd gedeeltelijk verwoest. Een slachtoffer is inmiddels levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Italiaanse persbureau ANSA, en per traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Een ander slachtoffer werd uit een gevallen auto bevrijd.

Wegbeheerder Autostrade pleegde op het moment van het instorten onderhoud aan de brug. Volgens de Italiaanse overheid werd er dit voorjaar ook onderhoud aan de brug gepleegd. Het is onbekend wat de invloed van de werkzaamheden was op de stabiliteit van de brug.

Het artikel gaat verder onder de illustratie.

‘Immense tragedie’

De Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli vreest voor een “immense tragedie”. Toninelli is samen met zijn onderminister afgereisd naar de plek van de ramp. Ook minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini volgt “de situatie in Genua van minuut tot minuut.”

Het treinverkeer rondom Genua, een belangrijk knooppunt in het spoorverkeer, is stilgelegd. De A10 vormt een essentiële verbindingsweg voor iedereen die vanuit het bergachtige Genua in westelijke richting wilde reizen. In deze vakantieperiode maken ook veel toeristen gebruik van de verbinding.

Op een filmpje is te zien hoe een deel van de brug instort tijdens een hevig regenbui:

Brug opende in 1967

Het 1.182 meter lange viaduct werd in 1967 geopend. Het ligt 45 meter boven de weg en steunt op drie enorme pilaren van 90 meter hoog. De officiële naam is viadotto Polcevera, naar het riviertje dat het overspant. Maar het werd ook wel Ponte Morandi genoemd, naar de ingenieur die het begin jaren zestig heeft ontworpen. Het viaduct was onderdeel van de tolweg A10 en werd veel gebruikt door het doorgaande verkeer aan de Ligurische kust.

Begin vorige week vielen in de Italiaanse stad Bologna 145 gewonden toen een lpg-vrachtwagen tot ontploffing kwam bij een kopstaartbotsing. De chauffeur van de vrachtwagen kwam als enige om het leven. Bij de explosie kwam een grote vuurbal vrij en kwam een deel van het verhoogde wegdek naar beneden. Volgens Italiaanse autoriteiten kan het nog enkele maanden duren voordat de reparatie van start kan gaan.