Drie gewonden bij terroristische aanval Londen

Geen van de slachtoffers verkeert in levensgevaar. De politie behandelt de aanrijding als een terroristisch incident. De bestuurder is opgepakt.

De Londense politie heeft het gebied rondom de aanrijding afgezet.
De Londense politie heeft het gebied rondom de aanrijding afgezet. Foto Hannah McKay/Reuters

Bij het Britse parlementsgebouw in Londen zijn dinsdagmorgen drie voetgangers en fietsers gewond geraakt doordat ze werden aangereden door een auto. Ze verkeren niet in levensgevaar, aldus de Londense ambulancedienst. De auto kwam tot stilstand tegen een veiligheidsbarrière, zegt de politie. De bestuurder is uit het voertuig gehaald en opgepakt.

De Londense politie gaat uit van een opzettelijke daad en behandelt de aanrijding als een terroristisch incident. De zaak wordt onderzocht door de antiterreurafdeling van het korps. Twee ooggetuigen zeiden vlak na de aanrijding al tegen de BBC dat het leek alsof de bestuurder expres op de voetgangers en fietsers inreed. Twee slachtoffers moesten volgens Sky News worden behandeld in het ziekenhuis, aan de derde persoon kon ter plekke hulp worden verleend.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police At 0737hrs today, a car was in collision with barriers outside the Houses of Parliament. The male driver of the car was detained by officers at the scene. A number of pedestrians have been injured. Officers remain at the scene. We will issue further info when we have it.

Volgens de politie is de bestuurder een man van eind twintig. Hij werkt niet mee aan het onderzoek. In de auto van de man, een zilveren Ford Fiesta, zijn geen wapens aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat hij de enige inzittende was. Volgens de BBC woont de 29-jarige man in de omgeving van Birmingham en komt hij van origine “uit een ander land”. Hij zou wel bekend zijn geweest bij de politie, maar niet bij de veiligheidsdiensten.

Premier Theresa May noemde de aanval dinsdagavond ‘shocking’. Het terreurniveau, dat op dit moment op ‘ernstig’ is vastgesteld, wordt niet opgeschroefd, liet zij weten. Wel zei May de Britten “op het hart drukken om waakzaam te blijven”. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, liet via Twitter weten de aanval te veroordelen: “De reactie van Londoners laat zien dat wij ons nooit zullen laten intimideren of verdelen door terreur”.

Twitter avatar SadiqKhan Sadiq Khan A man has been arrested after a car was driven into barriers outside the Houses of Parliament. Police have confirmed that the incident is being treated as a terrorist act. All Londoners, like me, utterly condemn all acts of terrorism on our city. https://t.co/A3tADzEv3j https://t.co/ULIHRncdMO

Westminster Bridge

Op 22 maart vorig jaar kostte een aanslag bij het parlementsgebouw aan vijf mensen het leven. De 52-jarige Khalid Masood doodde met zijn auto vier voetgangers op de Westminster Bridge, waarna hij voor de deur van het parlement met een mes een politieagent om het leven bracht. Uiteindelijk werd hij zelf doodgeschoten.

Amper drie maanden na de aanval van Masood sloegen terroristen elders in de Britse hoofdstad toe. Drie mannen reden met een busje in op mensen op de London Bridge, waarbij drie doden vielen. Vervolgens staken de daders in een uitgaansgebied nog eens vijf anderen dood. Evenals Masood overleefde het drietal de aanslag niet.

De dodelijkste aanslag die Londen te verduren kreeg, is nog steeds die van 7 juli 2005. Toen kwamen bij een reeks zelfmoordaanslagen op metrostellen en een stadsbus 52 mensen om het leven.