Zorgverzekeraar Menzis

Resultaat telt bij vergoeden behandeling depressie

GGZ-instellingen die aangesloten zijn bij Menzis krijgen in de toekomst meer geld voor hun depressiebehandelingen naarmate die betere resultaten opleveren. De zorgverzekeraar bevestigt dat na berichtgeving van de Volkskrant.

Momenteel zijn bij Menzis, evenals bij andere zorgverzekeraars, de aantallen behandelde patiënten nog leidend bij het bepalen van de vergoedingen die zorginstellingen ontvangen. Daar blijft Menzis naar kijken, zegt een woordvoerder. „Maar de kwantiteit wordt wel minder belangrijk.” De veranderingen, die een kostenbesparing moeten opleveren, gaan begin volgend jaar in. Menzis gaat ervan uit dat kwalitatief betere zorg tot lagere kosten leidt. Patiënten zijn eerder van hun klachten af en hebben minder medicijnen nodig. Het bespaarde geld gaat de verzekeraar deels uitkeren aan instellingen die goede resultaten boeken met hun depressieve cliënten. Die extra vergoedingen komen bovenop het bedrag dat de zorgverleners al per patiënt ontvangen.

Menzis gaat de kwaliteit van depressiebehandelingen aflezen aan verschillende factoren. Zo gaat de verzekeraar vastleggen of patiënten een klachtenvermindering ervaren, of hun kwaliteit van leven vooruitgaat en of zij op enig moment na hun behandeling toch weer hulp nodig hebben. Ook wachttijden worden meegewogen. Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), laat zich tegenover persbureau ANP kritisch uit over die beoordelingswijze. Het resultaat van een depressiebehandeling valt volgens hem niet zo precies te meten als bijvoorbeeld de kwaliteit van een heupingreep. Over depressie is simpelweg veel minder kennis, aldus Denys, die de plannen van Menzis „zeer gevaarlijk” noemt. (NRC)