Zeker 300 doden bij Talibaan-aanval op Ghazni

De Talibaan begon vrijdag met de aanval op de Oost-Afghaanse stad. Ongeveer 100 veiligheidsagenten werden gedood en er vielen tussen de 20 en 30 burgerdoden.

Een Afghaanse politieagent bewaakt een checkpoint op de weg van Kabul naar Ghazni.
Een Afghaanse politieagent bewaakt een checkpoint op de weg van Kabul naar Ghazni. Foto Rahmat Gul/AP

Bij de aanval van de Talibaan op de Oost-Afghaanse stad Ghazni zijn in de afgelopen vier dagen zeker driehonderd doden gevallen. Volgens de Afghaanse minister van Defensie Tariq Shah Bahrami zijn er “ongeveer honderd veiligheidsagenten omgekomen” en tussen de twintig en dertig burgerdoden. Aan de kant van de Talibaan vielen 194 doden, meldt Al Jazeera.

Het strategisch gelegen Ghazni met ongeveer 270.000 inwoners werd vrijdag van meerdere kanten aangevallen door de Talibaan. De stad ligt aan de weg tussen de hoofdstad Kabul en het in het zuiden gelegen Kandahar.

Militaire hulp VS

De Afghaanse regering heeft extra troepen gestuurd naar Ghazni en krijgt militaire hulp van de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben zaterdag en zondag een groot aantal luchtaanvallen uitgevoerd. Door de bombardementen zouden zeker twaalf hooggeplaatste figuren binnen de Talibaan zijn gedood. Een woordvoerder van de radicaal-islamitische Talibaan schrijft op Twitter dat de militanten nog alle toegangswegen naar de stad in handen hebben.

Gevluchte inwoners uit Ghazni vertellen aan Al Jazeera dat veel gebouwen in brand staan en dat ze in de straten dode lichamen aantroffen. Communicatie met inwoners in de belegerde stad is bijna onmogelijk aangezien de Talibaan bijna alle telefoonmasten hebben vernield. Ook is de elektriciteit uitgevallen en er is een gebrek aan schoon drinkwater en voedsel.

In een verklaring roept Rik Peeperkorn, de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties in Afghanistan, de strijdende partijen op om ervoor te zorgen “dat de toegang tot medische hulpverlening niet wordt ontzegd”.

Twitter avatar OCHAAfg OCHA Afghanistan “Residents of #Ghazni have seen their city turn into a battlefield,” said the acting #Humanitarian Coordinator for #Afghanistan. “We call on all parties to the conflict to (…) protect the lives and rights of civilians.” Full statement here: https://t.co/56ZtSoCtBH https://t.co/MRusbH98F6

Aanval komt als verrassing voor president Ghani

Volgens regeringsvertegenwoordigers in Kabul komt de aanval van de Talibaan als een verrassing. Begin juni sloot de regering een tijdelijke wapenstilstand met de Talibaan. De beweging weigerde half juni om deze overeenkomst te verlengen.

De Afghaanse president Ashraf Ghani probeert al lange tijd om de gematigde krachten binnen de militante beweging aan zijn kant te krijgen. Hij kondigde in februari aan om de Talibaan te erkennen als politieke groepering. Daarvoor zou hij de grondwet willen aanpassen. De huidige emir van de Talibaan, Mawlawi Hibatullah Akhundzada, staat bekend als een hardliner en tegenstander van vredesbesprekingen met de Afghaanse regering.