Thuiskok. Hockey

De afgelopen weken werd het WK hockey voor vrouwen gehouden in Engeland en alles aan het toernooi voelde vertrouwd: Philip Kooke die op tv het commentaar verzorgde, Nederland dat uiteindelijk dikverdiend kampioen werd. In de studio van de NOS zat natuurlijk Ellen Hoog, een analist die we al bijna tot onze huisraad kunnen rekenen zo vanzelfsprekend is haar aanwezigheid geworden.

Hoog heeft tijdens haar lange hockeycarrière alles gewonnen wat er te winnen viel, maar ze speelt inmiddels al een jaar niet meer. Van een ‘zwart gat’ na het topsportbestaan is volgens mij echter geen sprake: je komt haar op televisie tegen als analist en als presentator van verschillende programma’s, waarin ze soms samen met haar oud-teamgenoot Naomi van As werkt. Bovendien schrijft ze kookboeken.

Balans is het recept is alweer het derde boek van Hoog, en is een samenvoeging van 75 recepten uit haar twee eerdere boeken. Het is helemaal van deze tijd: de recepten bevatten van hennepzaad tot açaipoeder en van freekeh (onrijpe tarwe dat wordt geroosterd) tot zeewier - alle mij bekende superfoods staan erin. Er staan ook geweldige foto’s in van de gerechten en van Hoog zelf. Het lijkt soms wel een uitgeprint Instagramaccount met recepten.

Daarmee is dit boek aan de ene kant geschreven voor die hele specifieke maar grote groep jonge meiden die heel bewust met gezond eten bezig is en dat het liefst op social media bijhoudt. Hoog past wat dat betreft perfect in het rijtje Rens Kroes en Fajah Lourens. Aan de andere kant is het kookboek van Hoog vrijblijvender dan die van haar concullega’s. Nergens wordt het aantal calorieën vermeld en er staan geen dwingende tips bij de recepten. De focus ligt minder op afvallen en meer op gezond eten, lijkt het. Dat maakt dit boek interessanter voor mensen die zich niet tot de fitgirls rekenen, die zullen zien dat de gerechten weliswaar gezond, maar ook simpel en met lekkere ingrediënten bereid worden. Het enige waar ik moeite mee heb is de colofon. Die onthult dat de tekst van Hoog is, maar de receptontwikkeling door twee anderen is gedaan. Ook de sporttips zijn niet van Hoog. Ik kan me niet voorstellen dat zij alleen het voorwoord heeft geschreven, maar haar rol blijft onduidelijk. Zonde, want van dit fijne boek wil je toch weten wat de dame op de cover zelf heeft gedaan.