Taakstraf voor voormalig CDA-raadslid voor valse aangifte

Het voormalig raadslid zei meerdere malen te zijn bedreigd en mishandeld. Na onderzoek bleken zijn aangiftes vals te zijn.

Een voormalig CDA-raadslid uit Dongen moet een taakstraf uitvoeren voor het doen van valse aangifte.
Een voormalig CDA-raadslid uit Dongen moet een taakstraf uitvoeren voor het doen van valse aangifte. Foto: Roos Koole/ANP

Een voormalig CDA-raadslid uit Dongen heeft een taakstraf van tachtig uur geaccepteerd voor het doen van valse aangifte. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekend. De man heeft een bekentenis afgelegd en een schikkingsvoorstel van justitie geaccepteerd.

Het OM maakte in januari bekend het voormalig raadslid strafrechtelijk te vervolgen vanwege het doen van valse aangifte. De man zei tussen 2013 en 2016 meerdere malen te zijn bedreigd en mishandeld. Ook zou hij dreigbrieven hebben ontvangen. Uit politieonderzoek dat daarop volgde bleek dat de beschuldigingen vals waren.

Kwetsbare psychische gesteldheid

Het OM besloot uiteindelijk de zaak niet voor de rechter te brengen vanwege de kwetsbare psychische gesteldheid van de man. Ook had hij inmiddels een bekentenis afgelegd. Het OM heeft hem behalve taakstraf ook begeleiding bij zijn persoonlijke problemen opgelegd.

Kort nadat het OM bekendmaakte de man te vervolgen, vroeg het CDA hem als raadslid te vertrekken. Hij ging verder als eenmansfractie maar werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart niet herkozen. Hij zat sinds 2014 voor het CDA in de raad.