Ruimtevaart

NASA lanceert ruimtesonde die dichter bij de zon moet komen dan ooit tevoren

Foto Reuters

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag een raket gelanceerd met een ruimtesonde die dichter bij de zon moet komen dan enig door mensen gemaakt projectiel ooit tevoren. Met deze missie hopen wetenschappers meer over de zon en zijn functioneren te begrijpen. Als alles volgens plan gaat, zal de Parker Solar Probe al in november door de buitenkant van de corona van de zon vliegen. In de jaren daarna moet de sonde de zon tot op zes miljoen kilometer naderen. Ter bescherming is de Parker Solar Probe onder meer uitgerust met een geavanceerd hitteschild. De lancering was al voor zaterdag gepland maar werd op het laatste moment uitgesteld. De missie zal naar verwachting zo’n zeven jaar duren. (AP, BBC)