Onkruidverdelger

Monsanto moet kankerpatiënt 289 miljoen dollar betalen

Het Amerikaanse zaadveredelingsbedrijf Monsanto moet een schadevergoeding van 289 miljoen dollar (253 miljoen euro) betalen aan een kankerpatiënt die zegt dat zijn ziekte is veroorzaakt door gebruik van het omstreden onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Dat heeft een jury in San Francisco vrijdag bepaald. De zaak van Dewayne Johnson, een voormalige schoolconciërge, is de eerste van duizenden zaken waarin wordt gesteld dat het glyfosaathoudende Roundup kanker veroorzaakt. Monsanto ontkent dat en gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Juryleden bij de rechtbank in Californië stelden Johnson in het gelijk dat het gebruik van de onkruidverdelger heeft bijgedragen aan zijn ziekte, en dat het bedrijf een waarschuwing op het etiket had moeten zetten over de gezondheidsrisico’s van glyfosaat. (NRC)