Ongekend succes Nederlandse zeilers

WK zeilen De zeilploeg verovert zes medailles bij de WK zeilen in Aarhus, inclusief drie wereldtitels.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz vieren hun wereldtitel in de 49’er FX-klasse in Aarhus, nadat de Oostenrijkse boot was gekapseisd.
Annemiek Bekkering en Annette Duetz vieren hun wereldtitel in de 49’er FX-klasse in Aarhus, nadat de Oostenrijkse boot was gekapseisd. Foto Richard Langdon/Getty Images

De oogst was ongekend in de Nederlandse zeilgeschiedenis: de WK in de olympische klassen, voor de kust van het Deense Aarhus, leverden de Nederlandse zeilploeg liefst drie gouden medailles op, twee zilveren en een bronzen.

De windsurfers zorgden zondag voor een treffend slot. Achter Dorian van Rijsselberge, die al zeker was van zijn tweede wereldtitel, surfte zijn trainingsmaat en concurrent Kiran Badloe naar het zilver.

Eerder had Lilian de Geus al voor een verrassing gezorgd met de eerste gouden medaille voor een Nederlandse windsurfster op het olympische RS:X-board. Ook zij was al zeker van de wereldtitel voor de afsluitende medalrace. Daarna werd het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz op spectaculaire wijze wereldkampioen in de 49’er FX-klasse.

Twee jaar voor de Spelen in Tokio ligt de zeilploeg dus op koers voor meer successen dan in Rio de Janeiro (2016), waar Van Rijsselberge en Marit Bouwmeester (Laser) olympische titels veroverden. Die laatste behaalde in Aarhus zilver achter de Belgische Emma Plasschaert. Brons was er in Aarhus voor Pieter-Jan Postma in de Finn.

Landenklassement

„Dit is voor het hele team een waanzinnig resultaat”, zei hoofdcoach Jaap Zielhuis. „Nooit eerder heeft Nederland in het zeilen het landenklassement gewonnen. Af en toe moet ik mezelf nog wel in de arm knijpen: gebeurt dit nou echt? Het is ontzettend gaaf. Voor ons en iedereen die erbij betrokken is.”

Volgens Zielhuis is er richting Tokio nog volop ruimte voor progressie. „De beste ideeën komen van het water en worden bedacht door de coaches en de zeilers zelf. Iedereen kiest daarin een eigen route naar Tokio en wij proberen onze zeilers daar zo goed mogelijk in te faciliteren. Voorlopig nog in zes klassen, maar in de toekomst hopelijk meer.”

De grootste verrassing was de wereldtitel voor Bekkering en Duetz, die de medalrace begonnen op de derde plaats, op een flinke achterstand van het Oostenrijkse tweetal Tanja Fank en Lorena Abicht. Maar met het goud voor het grijpen kapseisde de Oostenrijkse boot, waarna het Nederlandse duo de wereldtitel won. Het was de eerste medaille op een groot toernooi voor het tweetal, dat vier jaar geleden in Santander als vierde was geëindigd.