Musk wil met Saoedische oliedollars Tesla van de beurs halen

De Zuid-Afrikaanse ondernemer gaf maandag uitleg over zijn vorige week plotseling gelanceerde plan. Saoedi-Arabië zou willen investeren in elektrische auto’s.

Foto David Zalubowski/AP

Was het een pr-stunt om de koers van Tesla op te pompen of is Tesla-oprichter Elon Musk serieus van plan om zijn bedrijf van de beurs te halen? De Zuid-Afrikaanse ondernemer gaf maandag - onder druk van boze speculanten - meer uitleg over het plan dat hij vorige week plotseling via een tweet lanceerde. Musk zegt in gesprek te zijn met de Saoedische overheid om via een nationaal investeringsfonds de beursexit medemogelijk te maken. Van een “zekere financiering”, zoals hij eerder aankondigde, is echter nog geen sprake.

420 dollar (360 euro), zoveel overwoog de Zuid-Afrikaan per aandeel Tesla neer te tellen. De beurskoers bedroeg op dat moment 360 dollar, maar tikte vorige week dinsdag kortstondig 380 dollar aan. De handel in het aandeel werd zelfs even stilgelegd. Het voornemen leidde tot verbaasde reacties. Waar haalt Musk het geld vandaan om deze stap te financieren? Tesla vertegenwoordigde op dat moment een beurswaarde van 72 miljard dollar.

De Arabische oliedollars zouden weleens het antwoord kunnen zijn. Al twee jaar lang is er interesse vanuit Saoedi-Arabië om een rol te spelen in het terug in private handen brengen van het bedrijf, schreef Musk maandag in een blogpost. Een vertegenwoordiger van een staatsfonds - een sovereign wealth fund (SWF in het engels) - zou Musk meerdere keren benaderd hebben. Het land dat een belangrijk deel van de rijkdom aan oliegelden te danken heeft, kijkt naar nieuwe technologie nu de belangstelling voor fossiele brandstoffen afneemt. Elektrische auto’s zouden daarbij een investeringsoptie zijn.

Lees ook: Musks truc: afleiden met spektakel

“We hebben elkaar voor het eerst in het begin van 2017 ontmoet (…). In het jaar daarna hebben er verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden waarin ze hun interesse hebben herhaald en geprobeerd hebben om mij warm te krijgen voor een dergelijke stap”, stelt Musk.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

De ondernemer verliet de laatste ontmoeting met vertegenwoordigers van de Saoedische overheid, op 31 juli, “zonder twijfel dat een deal met het fonds kon worden gesloten” en dat het slechts “een kwestie is van het hele proces in gang zetten”. “Dat is ook waarom ik in mijn tweet schreef dat de financiering verzekerd is.” Het fonds bezit momenteel bijna 5 procent van de aandelen in Tesla.

Financiering

Critici wezen erop dat Musk de exit van de beurs met schulden zou moeten financieren, omdat hijzelf niet genoeg geld heeft. Volgens de Zuid-Afrikaan is dat echter niet aan de orde. “Het is duidelijk dat het Saoedische staatsfonds meer dan genoeg kapitaal heeft om een dergelijke transactie te financieren.”

Zo zeker lijkt de overname echter niet te zijn. Het investeringsfonds laat momenteel onderzoek doen naar de financiële gezondheid van Tesla en daar zou weleens een kink in de kabel kunnen komen. Het bedrijf draait al enige tijd verlies, met name de productie van Tesla Model 3 blijft achter bij de verwachtingen. Pas vorige maand lukte het om de doelstelling van vijfduizend nieuwe auto’s van dat type per week te halen. Analisten vragen zich daarom af hoe lang Tesla de rekeningen nog kan betalen.

Toch is Musk optimistisch. Om zijn bedrijf van de beurs af te halen hoeven niet alle aandelen te worden teruggekocht, zo verwacht hij. Een belangrijk deel van de investeerders zou de belegging in Tesla behouden, ook als het bedrijf in private handen komt. “Volgens mijn schattingen zou ongeveer twee derde van alle aandelen niet van eigenaar wisselen.” Daarmee zou er niet 72 miljard dollar nodig zijn voor het plan, maar ‘slechts’ 23,6 miljard dollar.

Of er naast het Saoedisch staatsinvesteringsfonds andere bedrijven betrokken zijn bij de poging om Tesla van de beurs af te halen, is vooralsnog niet bekend. In de regel zijn er bij een dergelijke zware stap vaak meer partijen betrokken. Het fonds zelf heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Claims

Musk lijkt met zijn post openheid van zaken te willen geven nadat twee investeerders vrijdag een aanklacht tegen hem hadden ingediend. De ondernemer zou de koers van Tesla kunstmatig hebben opgepompt en zou daarmee de beurswetten overtreden. Ook zou hij speculanten die hadden ingezet op een koersdaling van Tesla (het zogeheten short gaan) hebben gedwarsboomd.

In een mail aan medewerkers gaf Musk vorige week aan dat de aanvallen van shortsellers hem een doorn in het oog zijn. “Een publiek bedrijf zijn brengt met zich mee dat er veel mensen zijn die er belang bij hebben de onderneming aan te vallen.” Ook hekelde hij de “grillige bewegingen van de aandelenmarkt”. Bovendien is het bedrijf volgens hem meer gebaat bij een investeerder voor de lange termijn, omdat zijn producten een lange(re) aanlooptijd nodig hebben.