Eredivisie

Ajax verspeelt direct punten, titelhouder PSV én debutant FC Emmen winnen wel

In de eerste speelronde heeft Ajax zaterdag direct kostbare punten verspeeld. Voor eigen publiek kwam het elftal van trainer Erik ten Hag niet verder dan een gelijkspel tegen Heracles Almelo: 1-1. Even leken de bezoekers, net als vorig seizoen, te starten met een verrassende zege op Ajax. Kristoffer Peterson schoot Heracles in de 84ste minuut fraai op voorsprong. Maar vier minuten later maakte Matthijs de Ligt gelijk.

Ondanks de valse competitiestart had trainer Ten Hag geen spijt dat hij enkele spelers rust had gegeven met het oog op de return in de voorronde van de Champions League tegen Standard Luik deze week. Hij liet zijn ploeg zonder Klaas-Jan Huntelaar, Nicolás Tagliafico, Frenkie de Jong en Lasse Schöne beginnen. „Huntelaar heeft vorig seizoen vijf spierblessures gehad. Dan zijn drie wedstrijden in zeven dagen veel”, verklaarde Ten Hag. „Tagliafico en Schöne hebben het WK gespeeld en nauwelijks vakantie gehad. De Jong is lang geblesseerd geweest. Dan moet je voorzichtig zijn met zulke jongens.”

Titelhouder PSV profiteerde van de misstap van Ajax door in Eindhoven FC Utrecht met 4-0 te verslaan. De Mexicaanse spits Hirving Lozano, die na het WK pas een kleine drie weken had getraind, startte in de basis en scoorde eenmaal. De overige goals van PSV kwamen op naam van Gastón Pereiro, Steven Bergwijn en Denzel Dumfries.

FC Emmen won zondag de eerste wedstrijd ooit in de eredivisie. Het team van trainer Dick Lukkien, vorig seizoen verrassend gepromoveerd, won de uitwedstrijd bij ADO Den Haag met 2-1.

Glenn Bijl zal voor altijd de speler blijven met het eerste doelpunt voor FC Emmen op het hoogste niveau. De middenvelder tekende in de 37ste minuut voor de openingstreffer. Anco Jansen benutte nog voor rust een strafschop voor de club uit Drenthe: 0-2. ADO Den Haag verkleinde de achterstand in de 62ste minuut door een treffer van Sheraldo Becker, die even later een riante kans miste op de gelijkmaker. (ANP)