Dodental Lombok opgelopen tot 436, schade geschat op 300 miljoen

De overheid schat de schade van de aardbeving aan huizen en de infrastructuur op meer dan 300 miljoen euro. Verwacht wordt dat dit bedrag nog zal toenemen.

Indonesische mannen bergen zondag het lichaam van iemand die om het leven kwam bij de aardbeving.
Indonesische mannen bergen zondag het lichaam van iemand die om het leven kwam bij de aardbeving. Foto Fauzy Chaniago / AP

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok is verder opgelopen naar 436, meldt persbureau AP. Nog altijd houden de autoriteiten er rekening mee dat dat aantal zal oplopen aangezien er nog mensen vastzitten in ingestorte panden.

De rampenbestrijdingsdienst BNPB meldt dat er 1.353 gewonden zijn, van wie er 783 ernstig gewond zijn. Door de aardbeving hebben 352.793 mensen hun huis moeten verlaten. De overheid schat de schade van de aardbeving aan huizen en de infrastructuur op meer dan 5 biljoen rupiah (300 miljoen euro). Verwacht wordt dat dit bedrag nog zal toenemen.

Lees ook de reportage van onze correspondent in Indonesië: Op Lombok is de ramp allesbehalve voorbij.

Het eiland, populair onder toeristen, werd vorige week getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0, op zo’n tien kilometer diepte, bij het noordelijke deel van het eiland. Afgelopen donderdag vond er opnieuw een zware beving met een kracht van 6,2 plaats. Na deze aardbeving is er gewaarschuwd voor naschokken.

Indonesië ligt in de zogenoemde Pacifische ring van vuur, een regio waar vaak hevige bevingen voorkomen omdat de Australische Plaat onder de Euraziatische Plaat schuift.