De vrouwen doen het voor Nederland

EK atletiek Sifan Hassan bekroonde een goed slotweekeinde van de EK voor Nederland door met overmacht de 5.000 meter te winnen.

Sifan Hassan is Europees kampioen op de 5.000 meter.
Sifan Hassan is Europees kampioen op de 5.000 meter. Foto Michael Sohn/AP

Twee Nederlandse atletes op het podium op de 200 meter en – verrassend – ook eentje op de 400 meter. En ook nog eens zilver voor de estafetteploeg op de 4x100 meter. Maar de kers op de taart was toch wel het goud op de 5.000 meter. Het waren de vrouwen die Nederland een prima slotweekeinde van de EK in Berlijn bezorgden.

De hoofdrol was weggelegd voor Sifan Hassan, die zondagavond met overmacht de finale van de 5.000 meter won in een tijd van 14.46,12: de snelste tijd ooit op een EK. De 25-jarige atlete, die als jong meisje uit Ethiopië naar Nederland vluchtte en het hardlopen als tijdverdrijf ontdekte in asielzoekerscentra, maakte in Berlijn haar favorietenrol met glans waar. Hassan zette twee ronden voor het einde aan en rende weg bij de rest van het veld.

De Britse Eilish McColgan won zilver, op zeven seconden achterstand. De Turkse Yasemin Can behaalde brons. De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter kon als enige even mee met Hassan in de voorlaatste ronde, maar de winnares van de 10.000 meter vergiste zich een rondje. Susan Krumins kon vier dagen na haar zilveren plak op de 10.000 meter niet weer stunten en werd zevende.

„Ja, dit ging wel heel gemakkelijk. Eigenlijk de hele race”, beaamde Hassan voor de camera van de NOS. „Ik kon het tempo goed hoog houden. Mijn trainer zegt dat ik rustig moet blijven zitten en de laatste twee ronden aan moet zetten. Ik vond het moeilijk om rustig te blijven”, zei Hassan, die een moeizame seizoensstart kende en na de WK indoor met haar knie sukkelde.

Een dag voor de gouden race van Hassan moest Dafne Schippers op de 200 meter, de afstand waarop ze al tweemaal wereldkampioen werd, genoegen nemen met zilver. De Britse Dina Asher-Smith, die Schippers (brons) eerder had onttroond als Europees kampioene op de 100 meter, eiste de Europese titel op in een tijd van 21,89 seconden. Schippers kwam tot 22,14. Haar landgenote Jamile Samuel steeg boven zichzelf uit in de finale en werd verrassend derde in 22,37. Het duo won daarnaast zilver met de estafetteploeg op de 4x100 meter.

Het draaide deze zomer niet bij Schippers, die niet aan de tijden kwam die men van haar gewend is. Toch hield ze een goed gevoel over aan de EK. „Ik ben hier tevreden mee. Dat (22,14) is voor mij een dik ‘season’s best’. Dina loopt gewoon harder op dit moment.” Samuel beleeft haar beste zomer ooit. Sinds ze traint bij Bart Bennema, de oud-coach van Schippers, rent ze scherpe tijden. Samuel was ‘in shock’ over haar derde plaats.

Ook Lisanne de Witte verraste, met brons op de 400 meter en een Nederlands record (50,77). In 1962 won Tilly van der Zwaard op de EK als laatste Nederlandse atlete een medaille (brons) op deze afstand.