Burgerrechten

EU wil helderheid over opgepakte vrouwen van Saoedi-Arabië

De Europese Unie heeft Saoedi-Arabië zondag om opheldering gevraagd naar aanleiding van recente arrestaties van vrouwelijke burgeractivisten. De EU wil dat de vrouwen een eerlijk proces krijgen. De gearresteerde activisten zijn zeven vrouwen die zich jarenlang hadden ingezet voor het recht om auto te rijden. Eind juni werd het rijverbod voor vrouwen opgeheven. Daarop maakte de kroonprins duidelijk dat acties om de vrouw nog meer vrijheden te geven niet geduld zouden worden. De arrestaties van de prominente vrouwenactivisten veroorzaakten vorige week een heftige diplomatieke rel tussen het koninkrijk en Canada. De Saoediërs zetten na Canadese kritiek op de arrestaties de Canadese gezant in Riad het land uit. Ook bevroren ze nieuwe economische contacten met Canada. (Reuters)