Brand in ziekenhuis Taiwan: 9 doden

Vermoedelijk is kortsluiting in een elektrisch bed de oorzaak. Er vielen zestien gewonden, van wie tien ernstig.

Onderzoekers van de brandweer nemen de schade op die de brand heeft aangericht in het ziekenhuis.
Onderzoekers van de brandweer nemen de schade op die de brand heeft aangericht in het ziekenhuis. Foto Tyrone Siu/Reuters

Bij een brand in een ziekenhuis in de Taiwanese stad Nieuw Taipei zijn maandag negen doden gevallen. Zestien anderen raakten gewond, van wie tien ernstig, meldt het Taiwanese staatspersbureau CNA.

De oorzaak van de brand, die uitbrak op de zevende verdieping, staat nog niet vast. Volgens de brandweer lijkt het er echter op dat het vuur is ontstaan door kortsluiting in de motor van een elektrisch bed. Het bed zou bovendien deels uit licht ontvlambaar materiaal hebben bestaan. Ooggetuigen vertellen volgens persbureau AFP een ander verhaal, namelijk dat een zuurstoffles zou zijn ontploft.

Volgens de brandweer duurde het lang - zo’n negen minuten - voordat er op de kazerne een melding binnenkwam over de brand. Zo kon het vuur zich een uur lang ongehinderd verspreiden. Het ziekenhuispersoneel zou zich ook niet goed aan het brandprotocol hebben gehouden. Geruchten dat het sprinklersysteem niet goed zou hebben gewerkt, spreekt de brandweer tegen. “Het systeem deed het, maar waar de brand uitbrak, hingen geen sprinklers.”

Bijna tachtig brandweerwagens kwamen op de brand af, met aan boord zo’n 250 brandweerlieden. Ongeveer veertig patiënten moesten geëvacueerd worden.

Op dit filmpje van staatsperbureau CNA is de schade in het ziekenhuis te zien: