Tekort woonruimte

Beleggen in studentenkamers dankzij huurtoeslag

Het bedrijf Greystar ontwikkelt in Diemen studentenwoningen en bedrijfsruimtes, onderverdeeld in een campus. Op de foto een kamer van een student.
Het bedrijf Greystar ontwikkelt in Diemen studentenwoningen en bedrijfsruimtes, onderverdeeld in een campus. Op de foto een kamer van een student. Foto Daniel Niessen

Het aantal studenten dat huurtoeslag ontvangt, is in tien jaar met meer dan de helft toegenomen. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting blijkt dat in 2016 zo’n 95.000 studenten subsidie kregen voor hun kamerhuur. In 2007 waren dat er nog circa 60.000.

De toename komt vooral doordat vastgoedontwikkelaars op grote schaal complexen bouwen met zelfstandige kamers – kamers met een eigen opgang of voordeur, keuken en badkamer. Sinds eind jaren negentig komen op een paar uitzonderingen na alleen dit soort kamers nog in aanmerking voor huurtoeslag, mits de huurprijs onder een bepaalde grens valt. Het aandeel zelfstandige studentenkamers is volgens het landelijk Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) tussen 2016 en 2017 van 32 naar 34 procent gestegen.

Lees meer in het achtergrondstuk:Commerciële investeerders stappen in het studentenhuis

Deze maandag beginnen er introductieweken voor studenten. In veel steden is een groot tekort aan kamers. Vastgoedadviseur Savills schat dat dit jaar zo’n 35.000 studenten geen kamer vinden. Vanwege de grote vraag is studentenhuisvesting, wat van oudsher door corporaties werd gedaan, interessant geworden voor commerciële partijen, ook uit het buitenland. Volgens deze bedrijven is de vraag naar zelfstandige kamers groot, omdat het aantal buitenlandse studenten sterk toeneemt.. „Zij willen meer comfort en meer privacy”, zegt Bas Wilberts van Savills. Ook Nederlandse studenten stellen meer eisen.

Volgens huurdersvereniging de Woonbond vragen investeerders voor zelfstandige kamers huurprijzen net onder de toeslaggrens, om zo het gebruik van de huurtoeslag te maximaliseren.