De grote smeulbrand die zondag woedde in een Antwerpse havenloods met nikkelsulfide is weer onder controle. De brand brak in de ochtend uit, waarna Antwerpen de ‘gemeentelijke rampenfase’ afkondigde. De rook kan leiden tot stankoverlast, maar buiten het afgezette gebied was er geen gezondheidsrisico, meldde de gemeente.
Iets voor 13.00 uur liet de brandweer op Twitter weten dat ze de brand onder controle krijgen, doordat de temperatuur in de loods “voldoende gezakt” is. Er komt geen rook meer uit de loods, de brandweer bluste vervolgens nog verder in de loods.
Bij de brand zijn schadelijke stoffen vrijgekomen. Daarom is besloten zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 kilometer rond de loods aan de Emdenweg op het Leopolddok te evacueren. Buiten dat gebied zijn geen schadelijke waarden vastgesteld, aldus de gemeente. Wel werd omwonenden geadviseerd ramen, deuren en ventilatie te sluiten bij stankoverlast. Evenementen in de omliggende gemeenten en districten kunnen volgens de gemeente gewoon doorgaan.
Update #smeulbrand: Dit is de zone van bedrijven die momenteel geëvacueerd wordt in de #haven. Woon of werk je hierbuiten, dan is de hinder wellicht beperkt. Toch last van geur of rook? Sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit. pic.twitter.com/Asix2ayL7q
— Brandweer Zone Antwerpen (@BZAntwerpen) August 12, 2018
Moeilijk onder controle
De “kleine maar complexe” brand begon zaterdagochtend en werd volgens de gemeente in de loop van de nacht aangewakkerd. Het blussen van de brand werd bemoeilijkt door “de grote hoeveelheid en de aard van de stof”.
Een woordvoerder van de brandweer legt aan de Belgische krant De Standaard uit: “Het is ongelofelijk warm in die loods, en je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij.” Eerder zei ze nog dat het een dag tot een week zou kunnen duren om de brand onder controle te krijgen.
De brandweer was aanvankelijk begonnen met wegvoeren van de nikkelsulfide in de loods van 6.000 vierkante meter, maar moest daar mee stoppen toen de temperaturen in de loods te hoog werden.
Verkeershinder
Ook de binnenvaart en het autoverkeer ondervonden hinder door de brand. De Noorderlaan was deels afgesloten. De snelweg A12 was wel open en voor de scheepvaart waren de Schelde en het Kanaaldok gewoon toegankelijk.