EU wil opheldering van Saoedi-Arabië over aangehouden activisten

Ook Europa mengt zich nu in de diplomatieke rel tussen het koninkrijk en Canada. Die ontstond na een tweet van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken over de activisten.

Vrouwenactivist Samar Badawi nadat zij in 2012 een International Women of Courage Award in ontvangst nam.
Vrouwenactivist Samar Badawi nadat zij in 2012 een International Women of Courage Award in ontvangst nam. Foto Alex Wong/AFP

De Europese Unie heeft Saoedi-Arabië om duidelijkheid gevraagd naar aanleiding van recente arrestaties van vrouwelijke burgeractivisten. De EU wil dat de vrouwen een eerlijk proces krijgen, zo schrijft persbureau Reuters zaterdagavond.

De gearresteerde activisten zijn zeven vrouwen die zich jarenlang hadden ingezet voor het recht om auto te rijden. Eind juni werd het rijverbod voor vrouwen opgeheven. Daarop maakte de kroonprins duidelijk dat verdere acties niet geduld zouden worden. De arrestaties van de prominente vrouwenactivisten veroorzaakten een onverwachte diplomatieke rel tussen het koninkrijk en Canada.

Lees ook: Kritiek op Saoedi’s kent voor westerse landen een hoge prijs.

‘Constructieve gesprekken’

Eerder hield de Europese Unie zich nog afzijdig in het diplomatieke getouwtrek. EU-buitenlandchef Frederica Mogherini zegt dat de gesprekken met de Saoedische autoriteiten tot nu toe “constructief” zijn geweest.

Bij de onderhandelingen zou vooral zijn ingezet op de verdenkingen tegen de activisten en het belang van mensenrechten in de hervorming van het koninkrijk. De Saoedische kroonprins zou het zeer conservatieve land willen hervormen.

Canadese minister

De rel ontstond begin augustus nadat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland haar zorgen had geuit via Twitter. Freeland wil dat activiste Samar Badawi, die actie voert voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, direct wordt vrijgelaten. Ook sprak Freeland haar steun uit aan de familie van Badawi, onder wie haar broer Raif Badawi, de blogger achter de liberale website ‘Free Saudi Liberals’. Raif Badawi kreeg in 2012 tien jaar cel voor het bekritiseren van de Saoedische overheid. Broer en zus zitten nog vast.

Twitter avatar cafreeland Chrystia Freeland Very alarmed to learn that Samar Badawi, Raif Badawi’s sister, has been imprisoned in Saudi Arabia. Canada stands together with the Badawi family in this difficult time, and we continue to strongly call for the release of both Raif and Samar Badawi.

Als reactie op de tweet zette Saoedi-Arabië direct de Canadese ambassadeur uit. Vorige week escaleerde de diplomatieke ruzie toen Saoedi-Arabië duizenden studenten aan Canadese universiteiten opriep om terug te keren. Ook kondigde de Saoedische luchtvaartmaatschappij Saoedische aan niet langer naar Toronto, de grootste stad van Canada, te vliegen.