Aanhouding na brand Turks consulaat in Amsterdam

De brandende objecten veroorzaakten een buitenbrand bij het pand aan het Museumplein.

Foto Sem van der Wal/ANP

Bij het Turkse consulaat in Amsterdam is zaterdagavond een persoon aangehouden omdat de verdachte brandende objecten naar het gebouw zou hebben gegooid. Dat meldt de NOS.

De brandende voorwerpen veroorzaakte een kleine buitenbrand bij het pand aan het Museumplein, maar deze ging “redelijk snel” uit, aldus een woordvoerder. Op basis van een signalement kon de politie kort daarop een 34-jarige man aanhouden. Bij de aanhouding werd een waarschuwingsschot gelost. Er vielen geen gewonden.

Aanvankelijk leek het erop dat de man één brandend voorwerp naar het consulaat had gegooid, mogelijk een molotovcocktail. Zondag vertelde de Turkse consul-generaal in Nederland Tolga Orkin tegenover Turkse media echter dat de verdachte drie zelfgemaakte explosieven geworpen heeft. Het eerste voorwerp viel brandend in de tuin en het tweede kwam bij de hoofdingang terecht. Het derde object richtte geen schade aan.

Ook is er nog niets bekend over het motief, volgens de politie is het nog “te vroeg” om te kunnen zeggen of de aanval politiek gemotiveerd was.

Op een foto geplaatst bij persbureau ANP, die zou zijn genomen bij het consulaat, is een geïmproviseerd object te zien, mogelijk aan elkaar getapete gasbusjes butaan. Dit betreft vermoedelijk het derde afgeworpen voorwerp, dat geen schade veroorzaakte.