Schippers wint zilver, Samuel brons op 200 meter

De Britse atleet Dina Asher-Smith won de gouden medaille en liep in 21,89 de snelste tijd van het jaar. Eerder op zaterdag won De Witte brons op de 400 meter.

Dafne Schippers liep haar snelste tijd van het jaar. Het is voor Jamile Samuel haar eerste individuele medaille.
Dafne Schippers liep haar snelste tijd van het jaar. Het is voor Jamile Samuel haar eerste individuele medaille. Foto Tobias Schwarz /AFP

Dafne Schippers is op haar favoriete afstand geklopt door de Britse atleet Dina Asher-Smith. Zij won zaterdagavond met de razendsnelle tijd 21,89 de 200 meter op het EK atletiek in Berlijn. Schippers won zilver met haar snelste tijd van het seizoen: 22,14. Jamile Samuel maakte het Nederlandse feest compleet door zeer knap de bronzen medaille te winnen in 22,37. Het is de eerste individuele medaille op een groot toernooi voor Samuel.

De pas 22-jarige Asher-Smith is de waardige opvolger van Schippers. De Britse won dinsdag ook al de 100 meter, Schippers pakte toen het brons. Bij het vorige EK won Schippers beide sprintafstanden.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 Ondertussen in Berlijn… Zilver 🥈 voor @dafneschippers en brons 🥉 voor Jamile Samuel op de 200 meter. @lisannedewitte wordt derde 🥉 met een nationaal record op de 400 meter 🏃. Toppers!! https://t.co/dd6rRJDM8H

Ook brons op 400 meter

Eerder op zaterdag pakte Lisanne de Witte de bronzen medaille op de 400 meter. Ze liep met 50,77 een Nederlands record. Het is op deze afstand pas voor de tweede keer dat een Nederlandse vrouw een medaille wint. In 1962 won Tilly van der Zwaard in Belgrado ook de bronzen medaille.

De Britse Justyna Swiety-Ersetic pakte de Europese titel in 50,41 door in de laatste meters de Griekse Maria Belibasaki te kloppen. De andere Nederlandse atleet, Madiea Ghafoor, begon razendsnel aan de 400 meter maar stortte halverwege de race in en eindigde uiteindelijk als achtste.